Nasprotno od zadnjih let, ko so smučarji skakalci novo sezono svetovnega pokala začenjali v Visli na Poljskem v jesenskih razmerah z mehkim doskočiščem, se je letošnja v Nižnem Tagilu v Rusiji začela v pravih zimskih razmerah z veliko snega, mrazom in tudi mrzlim vetrom iz Sibirije. Potem ko so bili Slovenci v petek na uradnem treningu in v kvalifikacijah še zadržani, so na dveh tekmah potrdili dobro formo, o kateri so govorili po zadnjih pripravah.

Prvo ime slovenske zračne eskadrilje je bil Cene Prevc, ki je v soboto z osmim mestom izenačil svojo najboljšo uvrstitev kariere, danes pa je bil s petim mestom najvišje v svetovnem pokalu. V vseh skokih je bil zelo odločen, miren in zbran. Ni bilo velikih nihanj, tudi za slog je prejel visoke ocene. »Zelo sem vesel, ker sem potrdil, da sem sposoben poseči visoko. V nedeljo sem zares dobro skočil. To sta bila skoka, ki sem si ju želel že v soboto in zdaj lahko rečem, da sem z njima zadovoljen. Predvsem ne smem komplicirati. Zelo sem vesel najboljšega rezultata kariere,« je bil navdušen 25-letni Cene Prevc.

Lanišek nadaljeval tam, kjer je končal lansko sezono

Anže Lanišek je z dvema sedmima mestoma potrdil, da se je utrdil med svetovno elito in nadaljuje tam, kjer je končal lansko sezono. »Bilo je nekaj vetrovne loterije, ko si moral imeti srečo z odbitki. Skoka v nedeljo nista bila tako dobra kot v soboto. Optimistično je treba gledati naprej. V Kuusamu bomo pokazali malo boljše skoke,« je po uvodnih tekmah povedal Anže Lanišek.

Potem ko je Timi Zajc v petek na veliko presenečenje izpadel že v kvalifikacijah, je danes s četrtim mestom, na katero je napredoval z devetega, le potrdil sloves najboljšega slovenskega skakalca na zadnjih treningih reprezentance v Planici. Selektor Robert Hrgota ga je očitno zmogel umiriti, da ni podlegel svojim prevelikim pričakovanjem in se je osredotočil na tehniko skokov, ki jih je izpeljal odlično. »Glede na to, da sem imel prosto soboto, sem kar zadovoljen. Dobil sem potrditev, da skačem zelo dobro in grem lahko mirno v naslednji vikend,« je bil kratek Timi Zajc.

Lovro Kos in Tilen Bartol sta oba dneva ostala brez finala, Domen Prevc pa je obakrat izpadel že v kvalifikacijah in ga bo na tekmah v Ruki pri Kuusamu zamenjal brat Peter, ki je v Rusiji manjkal zaradi rojstva sina. »Zelo sem zadovoljen z uvodom v sezono. Obe tekmi sta bili težki z vetrom in snegom. Za nami je super nedelja. Trije tekmovalci med najboljšimi sedmimi je odličen izkupiček. Morda bi bili že malo požrtni, če bi rekli, da so manjkale le še stopničke. Trije fantje so zelo dvignili raven skokov s prve tekme na drugo. Skoki so bili vsak dan boljši. Zdaj pomirjeni potujemo na Finsko in vsi se veselimo, da se je sezona uspešno začela,« je vtise strnil glavni trener Robert Hrgota.

Nemec Karl Geiger v rumeni majici

Na obeh tekmah sta bila na stopničkah Nemec Karl Geiger (prvi v soboto in drugi v nedeljo) ter Norvežan Halvor Egner Granerud (tretji v soboto in prvi v nedeljo). Geiger je nadaljeval zmagoviti niz iz lanske sezone, saj je bil najboljši tudi na zadnjih dveh tekmah na finalu lani v Planici. »Vedel sem, da v zadnjih tednih dobro skačem, a nihče ne ve, koliko je to vredno pred prvim tekmovanjem v sezoni. Sijajno je zimo začeti z zmago in drugim mestom. Začetek sanj. Izjemno sem vesel odličnega začetka,« je dejal 28-letni Karl Geiger, ki je tudi oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Norvežan Halvor Egner Granerud je odločno začel obrambo velikega kristalnega globusa. V soboto je še izpustil vodstvo po prvi seriji, danes pa tekmecem ni dal nobene možnosti, da bi ga prehiteli. »Po slabšem nastopu v kvalifikacijah sem v pravem trenutku skočil odlično. V prvem skoku sem užival, ko sem dobil pod smuči pomoč vzgonskega vetra. V drugem vetra ni bilo toliko, a je bil skok tehnično odločen. Poplačano je trdo delo, ki sem ga opravil v zadnjih tednih,« je menil Halvor Egner Granerud .