Tudi na tretjem prizorišču olimpijske zime svetovnega pokala v alpskem smučanju imajo Slovenke razlog za zadovoljstvo in optimizem. V Leviju se je najbolj izkazala debitantka tekem na Finskem Andreja Slokar. Ajdovka je v soboto zasedla četrto mesto, potem ko je bila po prvi progi celo tretja in je zaostala le za najhitrejšima slalomistkama tudi v novi zimi – Slovakinjo Petro Vlhovo in Američanko Mikaelo Shiffrin. Neja Dvornik je na prvem slalomu s 16. mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, ki jo je potrdila danes z 19. mestom. Druga Primorka v slovenski reprezentanci Ana Bucik je najboljše smučanje pokazala na drugi progi prve tekme, ko je dosegla četrti čas, in druge, ko je s petim časom z dvanajstega napredovala na sedmo mesto.

Petra Vlhova vselej najhitrejša

Četrto zmago zapored (lani in letos po dve) je v Leviju dosegla Petra Vlhova. Tako kot v soboto je Slovakinja tudi danes premagala konkurenco z dvema najhitrejšima vožnjama. Petra Vlhova je v Leviju skupno dosegla že peto zmago in postala najuspešnejša alpska smučarka vseh časov na tem prizorišču, ki v zadnjih dveh sezonah ne gosti več moških tekem svetovnega pokala. Mikaela Shiffrin se je morala znova zadovoljiti z drugim mestom. Američanka je danes na drugi progi uprizorila popoln napad, naredila večjo napako v strmini, a vseeno dosegla vrhunsko uvrstitev. Do 46. slalomske zmage bo morala počakati vsaj do prihodnje nedelje, s katero bi se izenačila z Ingemarjem Stenmarkom, ki je dosegel 46 veleslalomskih zmag. Drugič v dveh dneh se je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra povzpela Nemka Lena Dürr.

»Druga proga je bila zelo zaprta in sem imela na njej obilico težav. Nisem natančno vedela, kako hitra sem, a sem na srečo bila. Pot do zmage je bila zelo težka, precej težja kot sobotna,« je po današnji 22. zmagi v svetovnem pokalu in 14. slalomski povedala Petra Vlhova ter dodala: »Za nami je zelo naporen teden. Najbolj se veselim kratkega počitka, a me že jutri čaka naporna pot v ZDA.«

Andreja Slokar si želi še višje

»Glede na vožnje, ki sem jih kazala poleti, na sobotni tekmi še zdaleč nisem pokazala dveh najboljših smučanj. Naredila sem dosti napak, kar se mi je videlo tudi na obrazu. Po prvem nastopu sem bila zelo presenečena, da sem bila sploh tretja s takšnim nastopom. Res je, da je to moj najboljši rezultat v slalomu, to je vse super in prav, a ne skrivam želje, da si želim še višje,« je po vnovičnem uspehu znova svoj zmagoviti karakter pokazala Andreja Slokar, zmagovalka paralelnega veleslaloma, ki je v Levi pripotovala kot vodilna smučarka svetovnega pokala, po koncu dveh slalomskih preizkušenj pa je nazadovala na tretje mesto, saj sta jo prehiteli Petra Vlhova z dvema zmagama in Mikaela Shiffrin z dvema drugima mestoma.

Neja Dvornik deluje povsem po svojem programu, za njene treninge pa skrbi dolgoletni šef slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik. Na tekmo v Leviju so se pripravili zelo dobro, kar je obrodilo sadove. Že na začetku meseca se je ekipa odpravila na sever Evrope, najela hišo tik pod smučiščem in se pripravljala na tekmo ter organizatorjem celo pomagala postavljati zaščitne ograje. Korošica je izkoristila zimske razmere okrog minus 15 stopinj Celzija, ki so omogočale visokim startnim številkam preboj na drugo progo. Slovenjgradčanka je namreč nosila številki 56 in 57 ter dosegla svoja največja uspeha na tekmah svetovnega pokala.

»Danes sem dosegla zelo lep rezultat, nasploh je za mano odličen vikend. Najbolj sem bila zadovoljna z današnjim drugim nastopom, saj sem bolj napadala in več tvegala. Na naslednjih tekmah si želim prikazati še več,« je bila z izkupičkom enajstega in sedmega mesta zadovoljna Ana Bucik. Novogoričanka je v Leviju dokazala, da si zasluži mesto v prvi jakostni skupini.

Napreduje tudi Meta Hrovat

Meta Hrovat je v slalomu v zadnjih dveh sezonah doživljala težke čase. Nazadnje je osvojila točke svetovnega pokala 3. januarja letos v Zagrebu, pred tem februarja lani v Kranjski Gori. Rezultat tega je slaba startna številka, a ima Gorenjka v tej disciplini visoke načrte. Po sobotnem odstopu se je v nedeljo prebila med dobitnice točk in zasedla 17. mesto.

Svetovni pokal v alpskem smučanju za ženske se bo konec tedna nadaljeval v Killingtonu. V ZDA bosta na sporedu veleslalom (sobota) in slalom (nedelja). Moške čakata v petek in soboto dva smuka v Lake Louisu, v nedeljo pa bodo v Kanadi nastopili še v superveleslalomu.