Slovenska alpska smučarka Andreja Slokar je znova navdušila. Na prvem slalomu sezone v Leviju je dosegla četrto mesto, kar je njena najboljša uvrstitev v tej disciplini. Ajdovka je dokazala, da je na začetku sezone odlično pripravljena, saj je po 14. mestu na uvodnem veleslalomu nad Söldnom in presenetljivi zmagi na paralelnem veleslalomu v Lechu znova dosegla vrhunsko uvrstitev. Četrto zmago v Leviju je z najhitrejšima časoma na obeh progah dosegla Slovakinja Petra Vrhova, ki je Američanki Mikaeli Shiffrin preprečila 46. slalomsko zmago svetovnega pokala, s katero bi se po številu zmag v posamezni disciplini izenačila z legendarnim Ingemarjem Stenmarkom. Šved je 46 zmag dosegel v veleslalomu. Na tretje mesto je s šestega po prvi progi napredovala Nemka Lena Dürr.

»Že zjutraj sem čutila, da je danes moj dan, saj je šlo vse po načrtih. Nastopila sem zelo dobro, ves čas napadala. Zavedala sem se, da lahko le s popolnim napadom premagam Mikaelo. Levi mi resnično zelo ustreza. Tu se počuti, zelo sproščeno,« je po zmagi povedala Petra Vlhova, ki je v olimpijski sezoni trenerja Livia Magonija zamenjala s Švicarjem Maurom Pinijem.

Slovensko žensko alpsko smučanje je po zaslugi Ane Bucik in Neje Dvornik doseglo lep ekipni uspeh. Primorka je bila hitra že na prvi progi, a v zgornjem delu naredila napako, kljub temu pa dosegla 15. čas. Na drugi je napadla še odločnejše ter z četrtim časom druge proge napredovala na enajsto mesto ter dokazala, da si zasluži mesto med prvokategornicami. Neja Dvornik pa je s 16. mestom dosegla uspeh karieri, saj je bila doslej najboljša na tekmah svetovnega pokala na 21. mestu. Dvajsetletna Korošica je bila po prvi progi celo dvanajsta, na drugi pa z 18. časom nazadovala za štiri mesta. Alpska smučarka iz Slovenj Gradca, ki v zadnjih sezonah trenira pod vodstvom dolgoletnega ženskega glavnega trenerja slovenske reprezentance Denisa Šteharnika, je šele drugič v karieri dosegla slalomske točke, skupno pa četrtič, saj je bila januarja na Zlati lisici v Kranjski Gori na veleslalomih 23. in 21.

Prvi ženski slalom v olimpijski sezoni je pokazal, da so članice elitne sedmerice z izjemo Norvežanke Krystin Lisdahl (na prvi progi je dosegla 18. čas, na drugi pa je odstopila) upravičile pričakovanja, saj sta se med nje uvrstili le Andreja Slokar in Švedinja Anna Swenn Larsson, ki je po letu in pol odsotnosti zaradi poškodbe dosegla četrti čas. Razmere v Leviju so bile sijajne, kar so izkoristile številne tekmovalke z visokimi startnimi številkami. Med njimi tudi Neja Dvornik, ki je s startno številko 58 dosegla dvanajsti čas. Poleg Slovenke so na severu Evrope z uvrstitvijo na drugo progo navdušile še Finka Rosa Pohjolainen (nosila je številko 69), Nemka Emma Eicher (60), Švedinja Charlotta Säfvenerg (56) in Hrvatica Leona Popović (50). Najhitrejša po prvi progi je bila Petra Vlhova, ki je imela enajst stotink prednosti pred Mikaelo Shiffrin in 48 pred Andrejo Slokar, ki je na drugi progi dosegla deveti čas.

Meta Hrovat je s startno številko 41 odstopila in je bila edina Slovenka, ki se ni uvrstila na drugo progo. Jutri bo v Leviju še en slalom, start prve proge bo ob 10.30, druge pa ob 13.30, na startu pa bodo tudi vse štiri Slovenke z današnje tekme.