Datum izida nove plošče zvezdnice Adele, 19. november, je bil dolgo časa skrivnost, promocijska akcija pa se je začela v najpomembnejših medijih globalne estrade z Oprah Winfrey na čelu. Prvič se je zgodilo, da sta imeli angleška in ameriška izdaja revije Vogue v istem mesecu na naslovnici isto osebo, torej njo, svoje dni debeluškasto londonsko najstnico iz četrti Tottenham, ki je leta 2011, ko je svet zapustila Amy Winehouse, Duffy pa oznanila prekinitev kariere, z albumom 21 in skladbami, kot sta Rolling Deep in Someone like you, postala prvakinja tako imenovanega blue-eyed soula in pop glasbe nasploh.

A v novinarstvu kot v nemalo katerem drugem poklicu je teren ta, ki lahko da realno oceno. V primeru terenskih poizvedb glede statusa pevke niti ni bilo treba daleč. »Prej mi je bila bolj všeč, ko je bila videti kot običajno dekle, in manj zdaj, ko je shujšala, se začela oblačiti modno in se preselila v ZDA,« je artikulirano podala izjavo ena od sodržavljank, pri katerih lahko te čase opravimo test na covid-19. Da je Adele shujšala, evidentno spada med bistvene informacije njene vrnitve.

Album 30 zaradi pandemije pri 33 letih

V približno dveh letih striktne diete in vadbe trikrat na dan je pevka zgubila 45 kilogramov ter spremenila pri občinstvu uveljavljeno pojavnost. Album 30 tako kot v primeru albumov 25, 21 in 19 pomeni leto njenega življenja, kar se v tem primeru ne pokriva, saj jih Adele te čase šteje 33. Prvotno naj bi izšel septembra 2020, a je bil izid zaradi pandemije prestavljen. Vmes se je Adele ločila od soproga, s katerim se je skrivnostno poročila leta 2018, od leta 2012 pa imata tudi sina. Prav tako si je že našla novega fanta.

Če je bila prejšnja plošča posvečena materinstvu, to posveča svojemu devetletnemu sinu kot morebitno poznejšo pomoč pri razumevanju ločitve staršev. »Hočem mu pojasniti, zakaj sem se odločila, da razgradim svoje življenje v prid osebne sreče,« pravi pevka, osrednji anglosaški glasbeni recenzenti pa navdušeno ponavljajo: »To je zvok ženske, ki je razstavila svoje življenje, ko je dojela, da se ji ni treba čutiti krivo, ker sebe postavlja v osredje,« lahko beremo v recenziji na BBC.

Prve bolj kritično naravnane pripombe pravijo, da je skladba Easy On Me, ki je kot napoved albuma izšla 15. oktobra, zgolj še ena od njenih balad, čeravno naj bi bil preostanek albuma pestrejši. Uvodna skladba je na prvem mestu britanske lestvice takoj izpodrinila Cold Heart, duet Eltona Johna z vzpenjajočo se in od Adele sedem let mlajšo Duo Lipa. Obenem je s 24 milijoni pretokov skladba v prvem tednu podrla rekord, ki ga je s 16,9 milijona prenosov pred tem imela Ariana Grande. K temu velja prišteti še številne priredbe, ki jih je splet prav tako že poln.

Zasedla je vse zmogljivosti za izdajo vinilk

Že pred tem je tiskanje njene plošče v vinilnem formatu zablokiralo izdaje vinilnih plošč vseh manjših izvajalcev. Produkcija vinilnih plošč te čase je v primerjavi z nekoč vendarle omejena, zato je Adele, ki je ploščo natisnila v 500.000 vinilnih izvodih, zavzela vse razpoložljive zmogljivosti produkcije vinilnih plošč. Verjetna posledica tega je nedavni pripetljaj hrvaškega pevca Gibonnija, ki se mu na vinilni plošči, ki jo je prav tako izdal v teh dneh, navedbe na ovitku ne ujemajo s skladbami, ki so na plošči. Ker je moral vmes zamenjati tiskarno v tujini, je na tej poti prišlo do zamenjave podatkov, tako da je na ovitku plošče navedena druga skladba od te, ki je na plošči.

Adelin album bo ob vinilni plošči, ki je dvojna, na voljo tudi kot kaseta, CD in v pretočni obliki. Slednje je najcenejše. Za prenos trinajstih skladb je treba na spletu odšteti 8,82 evra, CD stane deset, kaseta petnajst, vinilna plošča pa petintrideset evrov.

Adele je pevka, za katero velja, da pokriva najširši razpon občinstva, z 62 odstotki pa v njenem občinstvu prevladujejo ženske med 25. in 44. letom starosti ter otroci. Analize prav tako govorijo, da se v primeru Adele za nakup nosilca zvoka odločajo ljudje, ki jih sicer ne kupujejo. Adele velja za obče priljubljeno, priljudno, avtentično, angleško, verodostojno. Vzorna tako mamam, babicam in hčeram, kar za Rihanno ne velja. Ali ji bo te pozicije uspelo obdržati, je vprašanje. Biti mlada mati, kot je bila na prejšnji plošči, je bolj družbeno všečno izhodišče kot biti mlada ločenka, obenem pa konkurenca ne miruje. Za zdaj se vse zdi nastavljeno za ohranitev njenega primata.