Kot smo pravilno napovedali po koncu oktobrskega kvalifikacijskega okna, sta se Brazilija in Argentina že v novembru tudi formalno uvrstili na svetovno nogometno prvenstvo v Katarju naslednje leto. Če je Braziliji to uspelo v prejšnjem krogu z zmago proti Kolumbiji z 1:0 (strelec Lucas Paqueta), so Argentinci ta cilj dosegli danes ponoči po remiju z večnimi tekmeci Brazilci (0:0 v San Juanu). Po 14 krogih imajo namreč Brazilci zdaj 35 točk (11 zmag in dva remija ter še neodigrano tekmo z Argentino doma), Argentinci pa 29 točk (8 zmag in pet remijev), medtem ko tretjeuvrščeni Ekvadorci s 23 točkami že precej zaostajajo. Še bolj bolj zadaj pa so vsi ostali v boju za zadnje, četrto mesto, ki še neposredno vodi v Katar; tam sicer na papirju najbolje kaže Kolumbiji in Peruju s po 17 točkami, vendar so v igri še vedno prav vse druge reprezentance razen zadnje Venezuele. Ker so do konca kvalifikacij še štirje krogi, bi se utegnilo zdeti, da Argentina teoretično še ni uvrščena v Katar, a ji je to omogočilo dejstvo, da oba tekmeca za 4. mesto igrata v naslednjem krogu med seboj in tako lahko teoretično le eden od njiju zbere novih 12 točk in dohiti Argentino, če ta seveda izgubi vse naslednje štiri tekme in še zaostalo peto z Brazilijo, to pa se zdi na meji znanstvene fantastike.

Argentina : Brazilija rahlo razočaranje

Današnji jutranji derbi med Argentino in Brazilijo v zahodnoargentinskem San Juanu (blizu meji s Čilom) oziroma tamkajšnjem stadionu Bicentenario je bil za ljubitelje nogometa v bistvu razočaranje, kar še posebej velja za domačine, ki so nastopili v najboljši možni postavi, na čelu s prvim zvezdnikom Leom Messijem, ki je igral celotno tekmo od prve minute, kar je bila njegova prva tekma po poškodbi v dresu PSG-ja. Mimogrede, pri francoskem velikanu je bilo precej nejevolje zaradi Messijeve udeležbe na novembrskih reprezentančnih tekmah, a je argentinska »desetka« v prejšnji tekmi z Urugvajem v Montevideu (ki so jo Argentinci dobili z 1:0 s sijajnim zadetkom Angela di Marie) igrala samo 15 minut. Danes je Messi igral zelo povprečno in tudi ni bil pri strelu, res pa ga je vso tekmo kot senca spremljal Liverpoolov vezist Fabinho in ga na koncu tudi onemogočil. Tekma je bila taktične narave, kot da so Argentinci igrali na remi in zanesljivo uvrstitev v Katar in niti niso pretirano tvegali, Brazilci pa so bili brez največjega zvezdnika Neymarja in so poizkusili z nekaj novostmi, med drugim je (precej uspešno) zaigral mladi Realov zvezdnik Vinicius Jr. Še enkrat pa se je potrdilo, da imata obe ekipi zelo trdni obrambi in homogeni zvezni vrsti; Brazilci so v 13 tekmah kvalifikacij dobili vsega štiri zadetke, Argentinci pa šest, pri čemer je njihov »birminghamski« vratar Emiliano Martinez že skoraj 500 minut brez prejetega zadetka, Argentina pa ni bila poražena že vse od polfinala Cope Americe 2019. Glede na to, da sta obe ekipi že uvrščeni v Katar, se vse bolj potrjuje naša domneva, da sporne preložene medsebojne tekme iz 6. kroga morda niti ne bosta več odigrali.

Mesarski boj za zadnjo vozovnico v Katar

Kot rečeno, so zdaj Ekvadorci – ti so danes zjutraj premagali Čile v gosteh v Santiagu z 2:0 (Estupinan, Calcedo), do česar jim je obilno »pomagal« domači zvezdnik Arturo Vidal z neumnim rdečim kartonom v 13. minuti – le še eno zmago oddaljeni od uvrstitve v Katar; čeprav imajo težak razpored (doma gostijo Brazilce v naslednjem in Argentince v zadnjem krogu), pa glede na njihovo formo uvrstitev v Katar res ni več daleč. Še posebej ker se bosta za 4. mesto in zadnjo neposredno uvrstitev v naslednjem krogu 27. januarja udarili Kolumbija in Peru v Bogoti. Oboji imajo po 17 točk na lestvici in zmagovalec tega dvoboja bo zelo blizu uvrstitvi na zaključni turnir največjega nogometnega tekmovanja na svetu naslednje leto. Toda glede na to, da je v preostalih štirih krogih kvalifikacij na razpolago še 12 točk, so v bitki za Katar še vsaj Čile, Urugvaj (oba s po 16 točkami) ter presenetljivo Bolivija (15), ki je včeraj doma s 3:0 ugnala prav Urugvajce, ne odpišimo pa niti vedno neugodnega Paragvaja (13 točk). Tako da bodo zadnji štirje krogi (od januarja do marca) južnoameriških kvalifikacij še izjemno napeti; najmanj najbrž za 3. mesto, dosti bolj za zadnjo neposredno vozovnico za Katar (4. mesto), predvsem pa za dodatne kvalifikacije, v katere bo šla petouvrščena reprezentanca.