Ta kratka dirka je nadomestila običajne klasične kvalifikacije, brazilska dirka je tretja in zadnja v tej sezoni s tem testnim načinom tekmovanja. Poleg določanja startnih mest za »pravo« dirko pa so pomembne tudi dodatne točke, ki jih dobi prva trojica.

A današnja mini dirka je imela pester uvod. Zaradi kršenja pravil sistema DRS oziroma uporabe zadnjega krilca je eden od kandidatov za naslov Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) ostal brez dosežka iz petkovih kvalifikacij in je današnjo sprintersko dirko moral začel z zadnjega mesta.

Hamilton bo v nedeljo sicer začel s pet mest slabšega izhodišča, kot ga je dosegel danes zaradi menjave motorja dirkalnika pred začetkom dogajanja v Braziliji.

Po startu današnje dirke je Hamilton hitro pridobival mesta ter se po osmih krogih prebil na 12. mesto, kmalu zatem pa med deseterico. Slabše se je mini dirka začela za Verstappna, saj je pred njim dobro začel drugi Mercedesov voznik Finec Valtteri Bottas in pobegnil v vodstvo, nato ga je prehitel še Ferrarijev dirkač Španec Carlos Sainz.

Verstappen je nato sicer spet prišel pred Španca, toda mimo Bottasa ni mogel. Na koncu je tako ostal na drugem mestu, ki pa mu je vseeno prineslo še dve dodatni točki v SP, eno je s tretjim mestom ujel še Sainz, brez nje je kot četrti ostal drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez. Hamilton pa je se je pri prebijanju med deseterico ustavil šele na petem mestu, potem ko je v zadnjem krogu prehitel še rojaka Landa Norrisa (McLaren). A to pomeni, da bo v nedeljo na pravi dirki startal šele z desetega mesta.

Zaradi Hamiltonovega krilca pa je danes kazen pred začetkom dirke dobil dobil tudi Verstappen. Vodstvo tekmovanja je namreč ugotovilo tudi, da je Nizozemec kršil pravila, ker je po koncu kvalifikacij prijel dirkalnik tekmeca oziroma preveril zadnje krilce ter s tem kršil pravilo, da se ne sme posegati v tekmovalna vozila. Dobil je 50.000 evrov denarne kazni, ne pa tudi dodatne kazni v obliki nazadovanja v startni vrsti.

Pred Brazilijo je v seštevku SP na vrhu Verstappen, ki ima zdaj že 314,5 točke, Hamilton je drugi z 293,5, daleč zadaj pa je Bottas s 185 točkami.