Iz Nadškofije Maribor so sporočili, da je bil duhovnik Anton Kmet konec junija odslovljen iz duhovniškega poklica. Ukrep je v začetku oktobra potrdila kongregacija za nauk vere v Vatikanu, duhovnik pa je bil 22. oktobra seznanjen z zaključkom postopka. »S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja,« piše na spletni strani nadškofije. Kazen mu je bila izrečena, ker je bil spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe.

Kaznivi dejanji zagrešil kot kaplan

»Žrtev in vse, ki so bili vpleteni v upravni kazenski postopek, priporočamo v molitev, da se v Cerkvi ponovno vzpostavi pravičnost,« so dodali. Po poročanju medijev je bil Kmet nazadnje župnik v Makolah in soupravitelj župnije Studenice. Obeh služb je bil razrešen predlani, ob sprožitvi preiskovalnega postopka na cerkvenem sodišču.

Generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika je takrat za Večer povedal, da gre za domnevni kaznivi dejanji, ki naj bi ju Kmet zagrešil v času, ko je bil še kaplan v Ljutomeru, med letoma 1998 in 2001. Po neuradnih podatkih Slovenskih novic naj bi na izletu na Obali spolno nadlegoval mladoletnico. Leta 2019 naj bi se po prijavi z zadevo začeli ukvarjati tudi koprski kriminalisti.

Na zaporno kazen obsojen že leta 2010

Ali je bil Kmet laiziran ravno zaradi omenjenih dejanj, Lesnika danes za STA ni vedel povedati, saj je, kot je dejal, sam postopek tajen. Po poročanju medijev je bil Kmet leta 2010 že obsojen na deset mesecev zapora zaradi otipavanja dveh deklic, kazen pa je tudi odsedel. Odslovitev iz kleriškega stanu ali laizacija je najhujša cerkvena kazen. Z njo duhovnik izgubi vse pravice in dolžnosti, ki jih ima kot duhovnik. sta