Na pomoč nam je priskočil Tilen, po izobrazbi diplomiran dizajner, lastnik spletne pohištvene trgovine Opremisidom in SEO svetovalec številnim podjetjem po Sloveniji.

Svetoval nam bo, kako poskrbeti, da bo vaša Jedilnica prijetna, udobna in sproščena. To je še posebej pomembno v današnjih časih, ko smo večinoma doma.

​Na kaj moramo biti pozorni pri opremi jedilnice?

Jedilnice so eden najpomembnejših prostorov v hiši. Tukaj tehnologije navadno ne uporabljamo in je eden redkih prostorov kjer pride v ospredje druženje z družino in resnični svet, ki je danes še kako potreben in iskan.

Pri sami opremi prostora moramo biti pozorni na kar nekaj reči, katere podrobneje opišem spodaj.

​Jedilniška miza je osrednji kos pohištva

Jedilniška miza bo več kot očitno osrednji kos pohištva , zato je pomembno da si odgovorimo na določena vprašanja:

Za koliko oseb je potrebna miza?

Pomemben podatek pri določanju velikosti mize je v številu oseb, ki jo dnevno uporablja oziroma kako velika je vaša družina. Vprašati se moramo tudi, ali ob vikend družinskih druženjih potrebujete več prostora / večjo mizo in koliko bi bila optimalna dimenzija.

OPOMBA: Velikost mize bo seveda odvisna od velikosti jedilnice in tukaj morate biti pozorni, da ne kupite prevelike mize.

Želite fiksno ali raztegljivo mizo?

Raztegljive mize so vsekakor stalnica majhnih prostorov in poskrbijo, da lahko tudi ob večji druženjih poskrbimo za zadosti prostora.

Po drugi strani, so navadno fiksne mize vizualno zanimivejše in nekoliko bolj trdne, ko govorimo o stabilnosti.

NASVET: Sam bi se odločil za fiksno jedilniško mizo, ko opremljam velik prostor, kjer dizajn in velikost mize pride do izraza oziroma majhen prostor, kjer ni veliko skupinskih druženj.

Kvaliteta in izgled

Navadno višja kot bo cena, bo tudi kvaliteta. Vseeno spodaj naštevam nekaj materialov, ki so pogosti pri izdelavi jedilniške mize:

• Folija – Folija se uporablja pri mizah najnižjega cenovnega razreda in je predvsem vizualnega pomena. Takšna miza navadno nima dolge življenjske dobe in jo bo potrebno zamenjati čez nekaj let. Navadno se uporablja v kombinaciji z nizkocenovno iverno ploščo.

• Melamin – Melamin je zelo pogost material pri izdelavi pohištva. Sam material je veliko debelejši kot folija in nudi zaščito zoper prask in umazanije. Takšna miza lahko ob normalni uporabi zdrži kar nekaj časa.

• MDF – Mediapan oziroma skrajšano MDF je odlična izbira za vašo bodočo jedilniško mizo, saj ima enake ergonomske lastnosti kot masiven les a stane občutno manj. Zelo pogosto boste opazili mize ki imajo lakirane plošče bele barve in masivno podnožje (slika Zgoraj) . Te plošča so v večini primerov izdelane iz MDF-a.

• Furnir – Furnir je tanek sloj masivnega lesa ki se lepi bodisi na iveral bodisi na MDF ali pa tudi na masiven les. Včasih proizvajalci za osnovo mize vzamejo cenejši les kot je na primer bor ali bukev in jo prekrijejo s hrastovim furnirjem.

• Masiven les – Ta oblika mize je navadno najdražja. Cena bo v večini odvisna od tipa lesa, katerega proizvajalec uporabi in same obdelave.

• Steklo, keramika in ostali umetni materiali – Z razvojem tehnologije vsako leto opazimo kakšen nov material, ki nas navduši s svojo kvaliteto. Na trg prihajajo hibridne mize, ki se lahko uporabljajo notri kakor tudi zunaj.

NASVET: Na koncu je važno, da vam je miza všeč in da bo služila vašim potrebam. Svetujem vam, da v posameznem prostoru ne kombinirate več kot 3 barve, saj bo vse skupaj delovalo neenotno. Izgubil se bo občutek topline, ki je še kako pomemben.

Jedilniški stol

Zaradi vse večje prisotnosti spletne prodaje, opažamo, da se jedilniški stoli izbirajo predvsem z očmi.

Včasih je veljalo prepričanje, da se na stol moraš sesti. Danes menim, da več ni temu tako. Potrošniške navade so se močno spremenile.

Veliko mladih želi slediti trendom, ki se na vsakih nekaj let spreminjajo. Posledično se je sama kvaliteta izdelave spremenila. V ospredje prihajajo vizualno zelo zanimivi a veliko dostopnejši modeli.

​TALNA POVRŠINA

Če imate tako kot jaz dvoje malih otrok, potem veste, kolikokrat je potrebno brisati tla pod mizo. Le ta naj bodo trpežna in enostavna za čiščenje. Pri nas opažamo, da sta še vedno Vinil in Laminat najpogostejši obliki talnih površin.

Če imate veliko vlage v prostoru izberete bodisi Vinil bodisi nekoliko kvalitetnejši Laminat, ki je prekrit s posebnim zaščitnim slojem nekoliko bolj odpornim na tekočine.

NASVET: S premišljeno izbiro vzdržljivejše preproge lahko zaščitite nekoliko bolj občutljive površine kot je na primer oljen parket.

​IZBIRA BARVE

Barve imajo kar velik vpliv na razpoloženje v prostoru in sam apetit.

• Če želite povečati presnovo izberite rdečo barvo vendar le te ne preveč saj v ozadju vzbuja agresijo. Kombinirajte jo z belo barvo ali dodajte le nekaj rdečih elementov v obliki dekoracije.

• Odlični barvi za jedilnico sta tudi oranžna, ker daje občutek topline in rumena, ki prinaša v prostor svežino in svetlost.

• Ne boste tudi zgrešili, če izberete modro ali zeleno, saj sta naravni barvi in se podata v prav vsak prostor.

Izbira barve je odvisna od vaših želj, osebnosti, stila in namena. Pazite le, da same barve niso preveč intenzivne in dajejo pomirjujoč občutek.

OSVETLITEV

Svetloba v jedilnici je zelo pomembna. V svetlem prostoru je uživanje obrokov veliko prijetnejše kot v mračnem in temnem. Poleg naravne svetlobe, se v jedilnici največ odločamo za lestence oziroma viseča svetila, s katerimi osvetlimo celotno jedilno površino.

Poskrbite, da bodo svetilke primerne velikosti oziroma moči. V kolikor je vaša jedilniška miza zelo velika, si omislite več kot eno svetilko.

​DODATKI

Dodatki so del opremljanja, kjer vsak lahko pokaže del svoje osebnosti. S pomočjo preproge, slik in ostalih dodatkov lahko vnesem v sam prostor veliko topline, kontrasta in živahnosti.

Veliko bolje bo, da svojo živahnost in ljubezen do barv izrazite skozi dodatke in ne toliko na večji površinah kot so stene in pohištvo.