Ljubljanski župan Zoran Janković je v torek poudaril, da je ključ do čimprejšnje vrnitve v normalno življenje ustrezna precepljenost, zato je tako meščane kot druge državljane pozval, naj se čim prej cepijo. Omenil je, da so se v ponedeljek sestali župani iz Združenja mestnih občin Slovenije, ki pozivajo vlado in državni zbor, naj uredijo zakonsko osnovo za pogoj PC na podlagi mnenja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje.

Združenje mestnih občin je po poročanju STA državni zbor povabilo k spremembi zakonodaje tako, da bi vladi omogočala učinkovito sprejemanje ukrepov za zajezitev epidemije, ki jih predlaga stroka. Ob tem so v parlamentu v razmislek predlagali tudi možnost uvedbe pogoja PC.

Odgovornost, da epidemija ni boljše obvladana, Janković vidi predvsem v ravnanju vlade Janeza Janše, ki je po županovem mnenju pri komuniciranju z državljani narobe storila skoraj vse, kar se je dalo. »Vlada je s svojimi nastopi in pozivi pripeljala do tega, da imamo toliko in toliko ljudi, ki se ne želijo cepiti. In del teh necepljenih je zagotovo necepljen iz protesta proti ravnanju vlade. Ampak v tem trenutku vlado lahko obsojamo, se z njo ne strinjamo in to lahko pokažemo na volitvah, ki bodo najpozneje v petih mesecih,« je dejal Janković. Ob tem je dodal: »Prosim Ljubljančane in Ljubljančanke ter vse druge, da so solidarni, da skrbijo zase in vse druge, da spoštujejo znanstveno stroko po vsem svetu, ki pravi, da je praktično edina rešitev precepljenost.« »Jaz sem že dvakrat cepljen. In se ponoči ne svetim, ker moram prižgati luč, da lahko kaj preberem,« se je Janković pošalil na račun teorij zarote o cepivih.

Kritike nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelka Kacina o domnevno neučinkoviti organizaciji cepljenja v javnem zavodu Zdravstveni dom Ljubljana je Janković zavrnil s pojasnilom, da če nenapovedano pride 2000 ali 3000 ljudi na cepljenje, tega v enem dnevu ni mogoče rešiti. Kacinu pa je sporočil še: »On bi za precepljenost največ naredil, če bi bil tiho. S svojim nastopom je povzročil razdor v družbi.«

»Prikazati me želijo kot neučinkovitega župana«

Janković je priznal, da je bil pred približno enim letom dokaj pogosto v stikih s predsednikom vlade Janezom Janšo. Letos pa po njegovi oceni že približno pol leta ne komunicirata. Župan pravi, da je to posledica odnosa vlade do prestolnice, saj da del vlade iz stranke SDS Ljubljani pri nekaterih projektih povzroča težave. Janković je prepričan, da to delajo z namenom, da bi njega prikazali kot neučinkovitega župana. A opozoril je, da s tem ministri iz vrst SDS delajo škodo meščanom Ljubljane.

Eden od projektov, ki naj bi jih zavirala Janševa vlada, je projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki je brez davka na dodano vrednost ocenjen na kar 111 milijonov evrov, pri čemer naj bi 69 milijonov evrov prispeval evropski kohezijski sklad. Ministrstvo za okolje in prostor, ki ga vodi Andrej Vizjak, je po Jankovićevih besedah razveljavilo pravnomočno izdano gradbeno dovoljenje za del trase kanalizacijskega kanala C0. Janković je utemeljitve ministrstva označil za popolnoma zgrešene in napovedal sprožitev upravnega spora, ker ugovor na odločitev ministrstva ni mogoč.

Evropska sredstva v negotovosti

Na ministrstvu so pojasnili, da so dovoljenje razveljavili zato, ker bi o gradbenem dovoljenju zaradi zahteve agencije za okolje po presoji vplivov na okolje moralo presojati ministrstvo in ne upravna enota, ki je izdala gradbeno dovoljenje. Župana je očitno dodatno pogrelo povpraševanje še enega ministra SDS Zvonka Černača, ki je pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Ta naj bi spraševal, kaj se bo zgodilo, če občina projekta ne bo dokončala pravočasno. »Danes nas sprašujejo, kaj se bo zgodilo. Sploh si ne znam predstavljati, kaj naj odgovorim razen tega, da imamo rok do septembra 2023 in da je naloga vseh partnerjev v tem projektu, da naredimo vse, kar je zakonito, da omogočimo gradnjo,« je dejal Janković in opozoril, da je partner tudi država, ki naj bi prispevala 12 milijonov evrov.

Župan je kritičen do Černača tudi zato, ker »si je vzel pravico, da še ni podpisal pogodbe za kolesarske steze na Ižanski in črnovaški cesti«. Kot je bilo razumeti iz Jankovićevih besed, bi država ta ljubljanski projekt rada prenesla v prihodnjo evropsko finančno perspektivo, kar pa za prestolnico, ki je že začela graditi, ni sprejemljivo. Po Jankovićevih besedah je to edini od 72 projektov, za katerega Černač pogodbe ni podpisal. Ministrstvo ravnanje ga toliko bolj vznemirja, ker naj bi Černač sofinanciranje omogočil nekaterim projektom, za katere občine še niso pridobile gradbenih dovoljenj in jih torej v nasprotju z ljubljanskim projektom še sploh ne morejo začeti graditi. »Če mene vprašate, bo treba vlado oziroma SDS-ov del vlade zamenjati,« je sklenil Janković.