Febvre 614 točk, Gajser 613 in Herlings 611 – takšen je bil vrstni red pred predzadnjo dirko za VN Lombardije na progi Tazio Nuvolari, na kateri bo pojutrišnjem tudi zadnja preizkušnja za letošnje svetovno prvenstvo. V današnji prvi vožnji se je Gajser – v kvalifikacijah je bil šele šesti – po uspešnem prehitevanju Italijana Antonia Cairolija, devetkratnega svetovnega prvaka (sedemkrat v MXGP in dvakrat v MX2), prebil na drugo mesto pred zadnjim krogom. Toda v končnici ga je prehitel Herlings, ki se je zaradi padca in težav z motorjem moral prebijati s 15. mesta, slovenskemu šampionu pa se je obetalo tretje mesto za Francozom in Nizozemcem. Toda vodstvo tekmovanja ga je naknadno kaznovalo s petimi mesti pribitka zaradi krajšanja ovinka v prvem zavoju po startu, ko so ga tekmeci zrnili s proge in je nato ovinek prevozil po krajši poti.

Aktualni svetovni prvak je dirko uradno končal šele na osmem mestu in izgubil veliko točk v primerjavi z glavnima tekmecema Febvrejem in Herlingsom. V drugi vožnji v Mantovi, kjer je bilo pred mesecem dni ekipno svetovno prvenstvo (Gajser ni nastopil zaradi padca na treningu in zlomljene ključnice), je šampion iz Pečk pri Makolah še sedmič v letošnji sezoni osvojil tretje mesto in dvajset točk. Toda na njegovo žalost sta bila pred njim prav Herlings in Febvre, ki sta tako zbrala po 47 točk. Zaradi boljšega dosežka na drugi progi je Lombardija pripadla Nizozemcu, ki za Francozom še naprej zaostaja za tri točke (658:661), Gajser pa jih je doslej zbral 646.

Med vodilno trojico je Gajser, trikratni svetovni prvak v razredu MXGP (2016, 2019, 2020), pred zadnjo dirko v najslabšem položaju. »Zame in za mojo ekipo to ni bil najboljši dan. Zelo sem razočaran, kako se je tokrat obrnilo. V prvi vožnji me je nekdo izrinil s steze, glede na potek zavoja je bila najvarnejša pot nazaj tista, ki sem jo naredil. Mislim, da sem bil takrat na robu peterice in nisem veliko pridobil, a sem po koncu vseeno dobil kazen, kar v tem tesnem boju za naslov ni bila najboljša novica. Dal sem vse od sebe in se zbral za drugo vožnjo. Na koncu sem bil spet tretji, do konca je še ena dirka, vendar se nikakor ne predajam. Naredili bomo vse, kar lahko, da se v sredo ustrezno odzovemo,« pravi Tim Gajser pred sredino zadnjo dirko za veliko nagrado Mantove.

Očitno pa je Gajserja iz boja za naslov svetovnega prvaka že izločil Jeffrey Herlings, ki je danes na progi s trdo mivko in krogom dolžine 1660 metrov dosegel že osmo zmago na dirkah za veliko nagrado v letošnji sezoni in 37. v karieri v MXGP, letos pa je dobil kar 13 posamičnih voženj (Gajser sedem, Febvre šest): »Ostal je samo še boj med Romainom in mano, torej med dvema dirkačema in nič več med tremi. V sredo nas čaka vsestranska vojna, v igri pa je naslov svetovnega prvaka. Oba z Romainom si zasluživa lovoriko, prav tako pa tudi Tim.« V najboljšem položaju je vodilni Romain Febvre: »Trenutno mi kar dobro kaže, do konca sezone pa je samo še ena dirka in na razpolago je še petdeset točk. Sredina zadnja dirka bo zelo napeta in zanimiva.«

V razredu MX2 je danes slovenski motokrosist Jan Pancar končal veliko nagrado Lombardije na 14. mestu s 15 točkami (16. in 11. mesto). V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo je Pancar pred zadnjo dirko sezone na dvajsetem mestu s 123 točkami.