Epidemija uši se v vrtcih in šolah pojavi tudi večkrat v šolskem letu. »Poznam primer deklice, ki je v petem razredu prvič dobila uši, družina pa se jih je znebila šele v prvem letniku srednje šole,« pove Goran Vlah, diplomirani projektant strojnih instalacij, ki se zadnjih osem let poklicno ukvarja z iztrebljenjem uši in gnid. Največ seveda z otroških glav.

Problem, ker se s paraziti epidemiologi ne ukvarjajo

Ko v vrtcu ali šoli opazijo uši, starši prejmejo sporočilo, ki se glasi: Pojavile so se uši, preglejte otroke. Mnogi to ignorirajo, zato trud tistih, ki se odločijo za spopadanje s tem parazitom, pade v vodo. A Vlah meni, da problem uši ni več problem sistema in kolektiva, ampak človeka, ki ima ušesa. »Gre za parazita, ki ne prenaša bolezni, zato se epidemiologi z njim ne ukvarjajo preveč. V šolo pridejo le, če je okuženo večje število otrok in ko več staršev ali pediater prijavi pojav uši,« pove sogovornik, ki je tržno nišo našel kar doma, za zdaj pa stranke obiskuje le na domu. »Ko je otrok prvič prinesel uši iz vrtca, smo se z njimi borili pet tednov. Umivanje las s priporočenimi šamponi, trebljenje uši in gnid z vsakega lasu posebej… Vse skupaj smo ponovili nekajkrat na teden. Povem vam – nočna mora za mojo ženo. Predstavljajte si, da imate doma dve deklici z dolgimi lasmi,« je povedal Vlah. Po treh letih so se uši vrnile. »Prišel sem domov in videl objokano ženo. Sinu bi lahko lase pobril, hčerkama tega seveda nisem mogel narediti.«

V pogovoru prizna, da ima delo večinoma ob koncih tedna. Medtem ko večina ljudi ob sobotah in nedeljah hodi na tržnico, pije kavo, počiva, hodi ali bere, on teka po Zagrebu in otroke rešuje parazitov. Oborožen je z glavnikom, doma narejenim balzamom, razpršilom, brisačo, prtički, vrečko za smeti in povečevalnimi očali. »Na dan očistim do štiri glave. Ko rečem glava, mislim na osebo z dolgimi lasmi, zato je število odvisno tudi od tega. Pri tem zaslužim od 10 do 150 evrov za dolge in goste lase,« razloži sogovornik. »Nisem baraba, znanja ne morem in ne želim zadržati zase. Navsezadnje gre za otroke, zato pomagam, ko lahko.«

Pomembno je prepoznati prve znake

Vlah poudari, da je pri vsej tej za starše res tragični zgodbi en velik problem. »Mnogi opazijo, da ima otrok uši, šele mesec do dva po okužbi. Če torej otroka ne pregledujete vsak teden, boste uši opazili šele po tistem, ko se bo otrok začel praskati po glavi,« pove in razloži, da ne srbi ugriz uši, ampak njeno blato, ki ga pusti na lasišču. Zato pove, da obstajajo zgodnejši znaki, a se pojavijo pri desetih odstotkih ljudi. »Gre za refleksno srbenje na vratu, kjer se pojavi rdečina, drugi se praskajo pod nosom. Nekateri otroci imajo rjave lise pod očmi. Gre za vrsto alergijske reakcije na ušesni iztrebek,« pove Vlah. V pomirjajočem tonu nadaljuje: »Ko zaznate, da imate v hiši uši, vsekakor upoštevajte moj nasvet. Večina bo takoj stekla v lekarno in kupila šampon proti ušem, ki stane skoraj 15 evrov, misleč, da bo s tem problem rešen. Žal šamponi proti ušem niso več učinkoviti, saj so se paraziti nanj dobro prilagodili.« Po njegovem razmišljanju gre za napako razvitih držav, kjer se sev insekticida ni spremenil že 50 let. Meni tudi, da navodila za šampone niso dovolj natančno napisana. »Obstajajo tudi starši, ki navodil sploh ne berejo,« pove in omeni družino, ki je otroku vso noč pustila šampon na glavi, kar je seveda povzročilo skoraj opečeno kožo lasišča.

Ni čarobne palice – glavnik v roke

Ker naglavne uši nimajo organa za voh in jih vonjave ne morejo pregnati, tudi recepti iz zakladnic ljudskih modrosti in raznih forumov, kot so mast, petrolej, majoneza in celo kokakola, ne pomagajo. »Šampon ubije žive uši in to ne reši težave. Gnid ni mogoče ubiti na noben način. Imajo neprepustno membrano in nič jih ne more zlomiti,« je poudaril Vlah. Čarobne palice torej ni, uši in gnide je najbolje odstraniti mehansko, torej s potrpežljivim česanjem. Zato pa je potrebno potrpljenje tako starša kot otroka. »Za dolge lase potrebujem tudi do dve uri česanja, paziti pa je treba na česanje od lasišča do konic las,« še pove sogovornik, ki posla v Sloveniji za zdaj še ni imel.