Ko govorimo o največjih hitih iz Hollywooda, prva polovica leta ni obetala nič dobrega. Filmski studii so v luči pandemije kot po tekočem traku spreminjali izide filmov. Avatar 2, novi Batman, Misija: nemogoče 7 in Top Gun: Maverick – to je le peščica filmov, ki so bili prestavljeni zaradi obeta boljšega zaslužka. A jesen vendarle ni minila brez velikih premier; v kino sta pridrvela bondiada Ni čas za smrt in nova ekranizacija knjižne klasike Dune. Sezone filmskih težkokategornikov pa nikakor ni konec. Na Dnevniku smo izbrali pet najbolj pričakovanih.

Večni (Eternals, 4. november)

Marvelov producentski studio je od leta 2008 nanizal že 25 filmov o superherojih. Ti so v blagajne prinesli okroglih 23 milijard dolarjev. Že v četrtek v slovenske kine prihaja novo poglavje, zgodba o tako imenovanih Večnih; nesmrtnih herojih iz drugega vesolja, ki so se ves ta čas, ko smo gledali Iron Mana, Hulka in Thora, skrivali na Zemlji. Nič posebnega, če ne bi filma režirala Chloé Zhao, ki je aprila letos z Deželo nomadov postala šele druga ženska in prva Azijka z oskarjem za režijo. Zanimivo bo videti, ali lahko kitajska filmarka prevetri dodobra izpeti akcijski podžanr.

Hiša Gucci (House of Gucci, 25. november)

A če je treba pričakovanja v primeru Marvelovih Večnih brzdati, lahko za naslednji film Ridleyja Scotta trdimo nasprotno. Po dveh odličnih napovednikih bo presenečenje kvečjemu, če film ne bo uspešnica. Kriminalna drama Hiša Gucci ima namreč na papirju vse. Odmevno zgodbo o umoru v svetu mode in fantastično zasedbo. Lady Gaga je stopila v petke »črne vdove« Patrizie Reggiani, ki je po ločitvi naročila umor svojega nekdanjega moža Maurizija Guccija. Igra ga Adam Driver, v filmu pa bomo videli še Ala Pacina, Jareda Leta, Salmo Hayek in Jeremyja Ironsa.

Zgodba z zahodne strani (West Side Story, 9. december)

Hollywood pa seveda ne bil Hollywood, če ne bi vsake toliko ponudil kakšnega rimejka stare uspešnice. Steven Spielberg se je lotil predelave znamenitega muzikala Zgodba z zahodne strani. Za vlogo Marie, ki jo je v filmu iz leta 1961 odigrala Natalie Wood, je bila med menda 30.000 kandidatkami izbrana 20-letna Rachel Zegler. Vloga Tonyja je medtem pripadla že uveljavljenemu Anselu Elgortu, ki se ga boste spomnili iz filmov Krive so zvezde in Voznik. Varčevalo se ni – proračun znaša 100 milijonov dolarjev. Za primerjavo: za Deželo La La je šlo 30 milijonov.

Don’t Look Up (Netflix, 10. december)

Netflix že lep čas ogroža dominantni položaj velikih filmskih studiev. To se ne nazadnje odraža v deležu nagrad, ki jih zadnja leta pobirajo hišne produkcije pretočnega giganta. Letos pa je bil načrt ameriškega podjetja še posebej velikopotezen. 70 filmov v enem letu. Podvig, ki se ga ne bi branili niti v zlatih časih Hollywooda. Prvi med številnimi pa je zagotovo politična satira Don't Look Up v režiji Adama McKaya (Mož iz ozadja), v kateri sta si glavni vlogi razdelila Leonardo DiCaprio in Jennifer Lawrence. Manjkali ne bodo niti Meryl Streep, Cate Blanchett in Timothée Chalamet.

Matrica: Obuditev (The Matrix Resurrections, 23. december)

Letos septembra je po letih pričakovanj in ugibanj o tem, kam bo zavila zgodba nove Matrice, prišel prvi napovednik za četrti del kultnega znanstvenofantastičnega trilerja. Filmski ljubitelji so dobili nekaj odgovorov in še več novih vprašanj. Mesec in pol pred izidom je tako jasno zgolj to, da se vračata priljubljena Keanu Reeves in Carrie-Anne Moss in da želi scenaristka in režiserka Lana Wachowski še nadgraditi distopično vizijo prihodnosti s preloma tisočletja. In da torej novembra in decembra ne bo manjkalo velikih spektaklov.