Nizozemec Jeffrey Herlings 573 točk, Francoz Romain Febrve 572 in Slovenec Tim Gajser 570 – takšen je bil vrstni red pred 16. dirko od skupno 18 za SP in tretjo zapored v osmih dneh v Pietramurati. Aktualni svetovni prvak Gajser je v nedeljo na progi s trdo podlago med vodilno trojico največ pridobil, saj je osvojil 43 točk, Febvre eno manj, Herlings pa 38. Slovenski šampion je bil v kvalifikacijah šele šesti, prvo vožnjo pa je končal na četrtem mestu. Najhitrejši je bil Švicar Jeremy Seewer (tudi skupni zmagovalec velike nagrade Gardskega jezera), Febvre, svetovni prvak iz leta 2015, pa je v zadnjem krogu padel, a je imel dovolj prednosti pred Nizozemcem in Slovencem, da je v miru pobral motor, se vrnil na stezo in osvojil drugo mesto.

Gajser je v drugi vožnji odlično startal, se že v drugem krogu prebil v vodstvo in tam ostal do konca dirke. Velike težave je imel Herlings, ki je kar dvakrat padel, se prebijal v ospredje z enajstega mesta in »drugi polčas« končal na četrtem. Gajser, ki na prejšnjih štirih dirkah ni dobil niti ene vožnje, je tokrat le prekinil črni niz in dobil sedmo posamično vožnjo v letošnji sezoni, Herlings ostaja pri dvanajstih, Febvre pa pri petih. »Prva vožnja se ni izšla po mojih željah, zato sem v drugi moral zelo garati. Izšlo se je odlično, start je bil zelo dober, potem sem samo nadziral dogajanje, saj so mi iz boksov sporočali, da imam veliko prednost,« je opisal Tim Gajser.

Do konca sezone sta samo še dve dirki v Mantovi 7. in 10. novembra, na razpolago pa je še sto točk. Petindvajsetletni Gajser, ki le še točko zaostaja za prvim mestom, ki prinaša rdečo startno številko, je optimistično razpoložen: »Zelo lepo je doseči novo zmago v vožnji, prav tako pa se tudi približati vrhu v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo. Za nami je zares naporen teden s trojčkom dirk, a ga končujem pozitivno. Občutek je res dober in zdaj imam veliko motivacije pred finišem sezone v Mantovi. To, da smo trije dirkači v zgolj treh točkah, je nekaj neverjetnega. Boj za naslov svetovnega prvaka je že zdaj podoben veliki drami.«