Kako hitro se stvari v športu spreminjajo, smo lahko v preteklosti videli že neštetokrat. Nazadnje, denimo, pri košarkarski Cedeviti Olimpiji. Trener Jurica Golemac je po porazu proti Budućnosti v nedeljo v ligi ABA deloval zaskrbljeno kot že dolgo ne, a je bil že v sredo po zmagi proti Bourgu v evropskem pokalu prešerno razpoložen. Drugi polčas proti francoskemu moštvu mu je dal razloge za optimizem, igralcem pa smernice za naprej. Predvsem pa so vsi skupaj izrazili zadovoljstvo, da so končno lahko navijače v Stožicah, ki se je jih je znova zbralo okoli 2000 in so zaključek tekme pričakali na nogah, nagradili z zmago.

Pri Olimpiji izpostavljajo pomen navijačev

»Pred takšno publiko je užitek igrati. Dali so nam posebno energijo in rad bi se jim zahvalil za podporo. Ko jih pride toliko, začutiš odgovornost, da upravičiš njihov čas. Potem ni več izgovorov, da ne bi dal od sebe zadnjih atomov moči,« je pomembnost navijačev izpostavil Edo Murić. In prav res so bili navijači tisti, ki so v sredinem večeru dali dodaten zagon igralcem. Po slabem uvodu v drugi polčas se je namreč Olimpija zbrala in začela povratek. Ob eni izmed dobrih obrambnih akcij je na tribunah završalo, silovito zabijanje Zacha Augusta na drugi strani pa je navijače izstrelilo na noge. Od tistega trenutka dalje je bila na parketu neka druga Olimpija, ki je gospodarila in zanesljivo prišla do druge evropske zmage. »Ljudje te za agresivno in dobro obrambo nagradijo, začutiš njihovo energijo in potem steče tudi v napadu. Iz obrambe torej izhaja vse,« je dodal Jurica Golemac.

Prav dobra obramba je tista, ki je v drugem polčasu izstopala. Medtem ko so gostje v prvem v napadu počeli, kar so želeli, so v nadaljevanju naleteli na agresivnejšega nasprotnika, ki ni več dovolil lahkih košev. »V prvi četrtini smo v bonus osebnih napak prišli šele v zadnji minuti, kar je neverjetno in se ne sme ponoviti. Zmenili smo se, da bomo agresivni na njihovi 'pick and roll' igri, a smo stali predaleč od nasprotnika. Vedeli smo, da je Julien motor njihove igre, pa smo mu dovolili, da se sprehaja po igrišču. Opozarjali smo na met od daleč Pelosa, pa nam je nasul do polčasa 16 točk. Med glavnim odmorom kaj posebnega nisem govoril. Igralci so sami dobro vedeli, da ne opravljajo dobrega posla. Imamo karakterno dobro in izkušeno moštvo, ki je pokazalo, da ne želi izgubljati. Številne ekipe bi po porazu proti Budućnosti razpadle. Mi nismo, kar je pomemben signal,« je pojasnil Golemac.

Murić: Prestari smo, da bi tekmovali, kdo bo dal več točk

Med glavnimi junaki druge evropske zmage je bil Edo Murić, ki do zdaj ni kazal dobrih predstav. Z 21 točkami je bil najboljši strelec Ljubljančanov. »Potreboval sem takšno tekmo. Pokazali smo ekipno igro. Ko smo si začeli pomagati v obrambi, smo se počutili bolje in je stekel tudi napad. Žoga je začela krožiti, ostajal sem sam in zadeval. Vloge v ekipi so točno razdeljene. Zgodilo se bo, da bo vsako tekmo izstopal drug posameznik. A razmišljati moramo samo o moštvu in zmagah. Mislim, da smo prestari, da bi tekmovali, kdo bo dosegel več točk,« je kot vedno s posebnim zanosom razlagal Murić. Nekoliko slabši začetek sezone bi lahko bil tudi posledica napornega reprezentančnega poletja, a slovenski kapetan izpostavlja, da to nikakor ne sme biti izgovor. »Nekaj več utrujenosti sem čutil. A reprezentanca je čast in nikoli v karieri ne sme biti izgovor za kar koli slabega. Smo profesionalci, košarka je naša služba. Na nas je, da najdemo čas za regeneracijo. Saj fizično se hitro spočiješ. Nekoliko težje psihično po vseh emocijah, ki jih doživiš.«

Murić je pri skorajšnjih 30 letih dovolj izkušen, da ga ena zmaga ne ponese. Zaveda se, da mora Olimpija konstantno kazati igre, kot jo je v sredo v drugem polčasu. Nova izredno pomembna preizkušnja prihaja že v soboto proti Igokei, saj so zmaji v ligi ABA v nizu treh zaporednih porazov. »Proti FMP nismo imeli sreče. Crvena zvezda in Budućnost pa sta nasprotnika, kjer odloča vsaka žoga. Proti Budućnosti nismo bili pravi, pa vseeno bili izredno blizu zmagi. Občutki so bili tako mešani. Tekma z Igokeo je izredno pomembna. Laktaši so vroč teren za vsakogar, posebej za Olimpijo, ki tam težko zmaguje. Igokea je zamenjala skoraj celotno ekipo, a znova igra odlično in je dobila Crveno zvezdo. Moramo ponoviti igro iz drugega polčasa proti Bourgu, se stepsti za vsako žogo in poskušati prinesti nazaj točki, ki smo ju izgubili proti FMP.«