Po predlogu novele zakona o rudarstvu bi v Sloveniji prepovedali pridobivanje ogljikovodikov z metodo frackinga, in sicer na način, da se onemogoči pridobitev rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemičnih primesi. To invazivno metodo pridobivanja zemeljskega plina so prepovedale ter na različne načine že omejile številne države v Evropi in po svetu.

DZ je o predlogu novele zakona z enako vsebino glasoval že štirikrat in vsakič odločil, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Nazadnje je to storil v okviru redne oktobrske seje. Nataša Sukič (Levica) je tedaj spomnila, da si Ascent Resources že skoraj 20 let prizadeva, da bi v Petišovcih izvajal fracking, in da naj bi se Britanci pri tem posluževali celo groženj in izsiljevanj vladnih funkcionarjev.

Vlada je medtem napovedala svoj predlog sprememb zakona o rudarstvu, ki naj bi poleg odprave nekaterih sistemskih pomanjkljivosti veljavnega zakona vseboval tudi prepoved obsežnega hidravličnega lomljenja. Besedilo so na ministrstvu za infrastrukturo že pripravili, zdaj pa čaka na potrditev na seji vlade in nato na pot v DZ.