Kot je razvidno iz mesečne primerjave, se je realni prihodek od prodaje v trgovini z motornimi gorivi septembra okrepil za 8,4 odstotka, v trgovini z živili pa za 1,5 odstotka. V trgovini z neživili je medtem nazadoval za 0,1 odstotka.

Letna primerjava kaže na še večji skok, pri čemer je k rasti največ prispevala rast prihodka v trgovini z motornimi gorivi (+41,5 odstotka). Znatna je bila tudi okrepitev v trgovini z živili (+9,0 odstotka) in v trgovini z neživili (+6,6 odstotka). V primerjavi s septembrom 2019 je bil skupni prihodek višji za 6,6 odstotka.

Statistiki so objavili tudi številke za prva tri četrtletja letošnjega leta, ko je bil realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 11,5 odstotka. V trgovini z motornimi gorivi se je zvišal za 13 odstotkov, v trgovini z neživili za 12,1 odstotka, v trgovini z živili pa za 7,8 odstotka. V primerjavi z istim obdobjem leta 2019 je bila rast realnega prihodka v trgovini na drobno zmernejša, in sicer 1,7-odstotna.

Realni prihodek od prodaje v trgovini z motornimi vozili in od popravil le-teh je bil minuli mesec glede na avgust višji za 1,5 odstotka, glede na september 2020 pa nižji za 2,6 odstotka. V primerjavi s septembrom 2019 je bil nižji za 7,1 odstotka. V prvih treh četrtletjih letošnjega leta je bil v letni primerjavi krepkejši za 7,3 odstotka, hkrati pa tudi za 8,2 odstotka nižji kot v istem obdobju leta 2019.