Kot so pojasnili na notranjem ministrstvu v Rimu, nadzor uvajajo na vseh kopenskih, zračnih in pomorskih vstopnih točkah v Italijo. Uvedli so ga v sredo ob 22. uri zvečer in ga bodo predvidoma odpravili v ponedeljek ob 13. uri, izhaja iz sporočila, objavljenega tudi na spletni strani italijanskega veleposlaništva v Ljubljani.

Ob tem so še pojasnili, da gre za ustaljeno praks držav ob velikih mednarodnih dogodkih, kot je vrh skupine G20. Z začasno uvedbo nadzora je Rim predčasno seznanil tako Evropsko komisijo kot države članice schengenskega območja. Italija si sicer kopensko mejo deli s štirimi članicami schengenskega območja - Slovenijo, Avstrijo, Francijo in Švico.

Poostreni varnostni ukrepi

V Rimu bo to soboto in nedeljo potekal vrh skupine G20, na katerem se bo zbrala vrsta najpomembnejših voditeljev sveta. Prvi pogovori, na katerih bodo med drugim sodelovali predsednik ZDA Joe Biden, francoski predsednik Emmanuel Macron in kot gostitelj italijanski premier Mario Draghi, se bodo začeli že v petek.

Vrh bodo spremljali številni poostreni varnostni ukrepi, ki naj bi zagotovili normalen potek srečanja voditeljev in preprečili morebitne izgrede in nasilje nasprotnikov G20. Za to bodo skrbeli na tisoče policistov, dodatnih 500 vojakov ter pripadniki posebnih enot, nad deli prestolnice pa bo tudi v veljavi prepoved letov. Z mejnim nadzorom želijo v Rimu predvsem preprečiti prihod znanih izgrednikov in skrajnežev iz tujine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.