Navijačem Barcelone se je naposled le izpolnila želja. Potem ko so dolgo časa negodovali nad glavnim trenerjem Ronaldom Koemanom in mu po porazu na el clasicu proti madridskemu Realu celo zbrcali avto ob odhodu s stadiona Camp Nou, je sredin poraz v 11. krogu španskega prvenstva proti Rayu Vallecanu sodu izbil dno. »Ni nam uspelo razviti naše igre, saj je nasprotnik konstantno pritiskal na nas. Kljub temu smo bili superiorni. Rezultat ni pošten, a tak je in ne moremo ga več spremeniti. Poraz ni posledica slabega odnosa igralcev na igrišču, temveč določenih epizod. Hkrati imamo težave s poškodbami, česar ne moremo prezreti,« je po porazu z 0:1 izgovore znova nizal Ronald Koeman, ki je sam pri sebi gotovo vedel, da je tokrat vrag vzel šalo. »Ne vem, ali je moja prihodnost na klopi Barcelone ogrožena,« je še navrgel in zapustil novinarsko konferenco. Nekaj ur pozneje je prišla uradna vest, da ni več trener katalonskega kluba. Nasledil ga bo nekdanji nogometaš Barcelone Xavi.

V dobrem letu osvojil španski pokal

Ronald Koeman je vodenje Barcelone prevzel poleti 2020, ko se je po zgodovinskem porazu 2:8 proti Bayernu v četrtfinalu lige prvakov moral posloviti Quique Setien. Pod Nizozemčevim vodstvom je klub v lanski sezoni prišel do tretjega mesta v španskem prvenstvu. Za drugouvrščenim Realom Madrid je zaostal pet točk, za prvakom Atleticom Madrid sedem. V ligi prvakov je izpadel v osmini finala proti PSG. Bolje mu je šlo v španskem pokalu, ki ga je po zmagi proti Athleticu iz Bilbaa tudi osvojil. A nato je v Barceloni sledil potres v obliki odhoda Lionela Messija, ki je očitno klub pretresel do temeljev. Vrstiti so se začeli slabi rezultati, pritisk na Koemana pa je bil vse večji. Vse je kazalo, da bo službo izgubil že po porazu 0:3 v ligi prvakov proti Benfici, a mu je predsednik kluba Joan Laporta dal novo priložnost, ki pa je ni izkoristil. Barcelona trenutno v španskem prvenstvu zaseda šele deveto mesto, a je od vrha oddaljena še vedno sprejemljivih šest točk, v ligi prvakov pa je še vedno v igri za preboj v osmino finala.

Barceloni se je pod vodstvom Koemana prvič po letu 1987 zgodilo, da je klonila na treh zaporednih gostovanjih, ne da bi dosegla en sam gol. Takrat je angleški trener Terry Venables izgubil službo, enaka usoda pa je doletela tudi Nizozemca. Koeman, ki je za Barcelono igral med letoma 1989 in 1995 in ji v tem času pomagal do štirih naslovov španskega prvaka, hkrati pa dosegel odločilen gol za zmago v finalu lige prvakov leta 1992 proti Barceloni, je imel kot igralec pri navijačih kultni status, precej drugače pa je zdaj po trenerski epizodi.

Glavni kandidat za trenerja Xavi

Kakšna bo nadaljnja usoda katalonskega kluba, je nejasno tudi po odhodu Koemana. Dejstvo je, da lahko delo ne čaka niti njegovega naslednika. Barcelona je namreč v precejšnjih finančnih škripcih, zaradi česar poleti ni mogla izpeljati dragih nakupov. Memphis Depay, Sergio Aguero in Eric Garcia so prišli kot prosti igralci, Luuka de Jonga pa ji je posodila Sevilla. »S tem, ko so odšli nekateri pomembni igralci, smo izgubili ravnovesje v moštvu, kar se vidi. Drugi klubi so se v zadnjih letih močno okrepili, mi ne, in posledice so tu,« je večkrat ponavljal Koeman. Sicer je imel prav, a navijači so vseeno mnenja, da je moštvo, ki ga ima na voljo, izkoriščal preslabo in da lahko to prikazuje precej boljše predstave, kot jih je pod njegovim vodstvom.

Koeman se je od igralcev poslovil na današnjem treningu, nasledila pa ga bo še ena legenda kluba Xavi. A nekdanji odlični vezist trenutno vodi katarski klub Al Sadd, s katerim ima veljavno pogodbo do 30. junija 2023. Barcelona mora zanj plačati odškodnino ali pa bo moral Xavi odstopiti. V vsakem primeru kluba ne bo mogel voditi na prihajajoči ligaški tekmi proti Alavesu, skoraj gotovo ne niti na tekmi lige prvakov proti Dinamu iz Kijeva. Začasno naj bi vlogo trenerja Barcelone prevzel Albert Capellas, ki v zadnjem času deluje v mladinskih selekcijah kluba.