Dikaiulakos je deseti selektor ženske članske reprezentance; pred njim so jo vodili Sergej Ravnikar, Tone Corel, Branko Lah, Dragomir Bukvić, Boris Zrinski, Željko Ciglar, Goran Jovanović, Tomo Orešnik ter Grgić.

Georgios Dikaiulakos bo moral hitro zavihati rokave, saj Slovenijo 11. in 14. novembra že čakata prvi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2023, ki ga bo gostila prav Slovenija, je sporočila Košarkarska zveza Slovenije.

»Vsakemu trenerju je v veliko čast, da prejme takšno reprezentančno vabilo. Še posebej, če gre za reprezentanco Slovenije, državo s tako odlično košarkarsko kulturo, ki se še naprej razvija v vseh segmentih. Zelo sem vesel, da sem postal del te reprezentance ter da bomo z igralkami in sodelavci pisali skupno zgodovino,« je ob tem za KZS povedal grški strateg.

»Po temeljiti analizi in tehtnem premisleku smo se odločili za spremembo na mestu selektorja ženske članske reprezentance. Poleg Damirja Grgića sta bila v igri še dva kandidata, na koncu pa je izbor padel na grškega strokovnjaka Georgiosa Dikaiulakosa. Gre za trenerja z zelo bogato in uspešno trenersko kartoteko ter veliko izkušnjami. Damir Grgić je žensko reprezentanco postavil na evropski košarkarski zemljevid in se v zgodovino slovenske ženske košarke zapisal z velikimi črkami. Za odlično delo v vseh teh letih se mu v imenu Košarkarske zveze Slovenije in svojem osebnem imenu iskreno zahvaljujem,« pa je dodal generalni sekretar KZS Radoslav Nesterović.

Velja za izjkemno cenjenega strokovnjaka

Dikaiulakos v ženski evropski košarki velja za izjemno cenjenega strokovnjaka. Junija letos je sedel na klop italijanskega velikana Famila Schio, s katerim nastopa v elitni evroligi. Pred tem je v najmočnejšem ženskem klubskem tekmovanju uspešno vodil turški Fenerbahče in rusko Nadeždo iz Orenburga ter se z ekipama redno uvrščal na zaključne turnirje.

V svoji bogati trenerski karieri je deloval tudi na Poljskem, v Romuniji in na Kitajskem. Kot enega izmed mejnikov trenerske poti velja omeniti sodelovanje s Slobodanom Subotićem, ki ga je v sezoni 2001/2002 postavil za pomočnika v evroligaškem Olimpiacosu. Svojevrsten rekord pa je med letoma 2008 in 2010 postavil na čelu ženskega grškega kluba Athinaikos, s katerim je serijsko osvajal lovorike in v dveh zaporednih sezonah ni izgubil tekme.

V sezoni 2019/2020 je prejel tudi lepo priznanje, saj je v glasovanju za najboljšega evroligaškega trenerja končal na drugem mestu. Prav tako velja izpostaviti, da je bil leta 2011 izbran za najboljšega košarkarskega trenerja v Grčiji, na drugem mestu je končal legendarni Željko Obradović, ter hkrati za drugega najboljšega trenerja med vsemi športi v svoji državi. Istega leta je vodil ekipo Evrope na ženski različici Fibine tekme vseh zvezd.

Prav tako mu ni tuja reprezentančna košarka. Po nekaj letih v vlogi asistenta je svoj prvi večji uspeh dosegel z grško moško reprezentanco do 20 let, ki se je leta 2009 veselila naslova evropskega prvaka. Z žensko člansko reprezentanco Latvije je na eurobasketu 2011 osvojil osmo mesto, na evropsko prvenstvo leta 2015 pa je popeljal tudi grško izbrano vrsto.

Dikaiulakos bo Slovenke prvič zbral 7. novembra pred tekmama s Turčijo na Kodeljevem in gostovanjem v Albaniji. Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta konec junija 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci bosta sicer merili moči tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo neposredno že uvrščeni.