Zaradi suma, da so »vladni hitri testi prirejeno pozivno ocenjeni in zaradi suma grobega sankcioniranja strokovnjakinje, ki se je nestrokovnemu delu uprla,« je Dejan Židan iz SD vložil uradno poslansko pobudo, ministra za zdravje Janeza Poklukarja pa pozval k ukrepanju.

Odpustili strokovnjakinjo, ki je opozarjala na nezanesljivost testov

Kot smo v sredo pisali v Dnevniku, je doktorica znanosti s področja javnozdravstvene mikrobiologije Metka Paragi tri desetletja vodila referenčni laboratorij za gripo in SARS, ki deluje pod okriljem NLZOH. Njeno pričanje na seji parlamentarne skupine minuli teden je dvignilo veliko prahu. Pojasnila je, zakaj so hitri testi dobavitelja Majbert Pharm neustrezni in zakaj jih NLZOH sploh ne bi smel spustiti v analizo. Kot poudarja, testi ne ustrezajo namenu množičnega testiranja, saj ne ne dosegajo specifikacij, ki jih je navedel proizvajalec, niti specifikacij, ki jih priporoča nacionalna skupina za hitre teste, niti ECDC.

Preberite več: Kako je nacionalni laboratorij pomagal majbertovcem

Strokovnjakinja je sicer trenutno na zavodu za zaposlovanje, saj je aprila dobila izredno odpoved delovnega razmerja. Kot pravi, se je to zgodilo kmalu po tem, ko je opozorila na nepravilnosti. Odpoved izpodbija na delovnem sodišču.

Židan: Je stroka ustrahovana?

Dejan Židan je izrazil pričakovanje, da bo minister Poklukar nemudoma odredil strokovni nadzor. »Predlagam, da strokovni nadzor opravijo strokovnjaki s področja mikrobiologije in interpretacije rezultatov, ki so kot takšni prepoznani v širši strokovni javnosti,« je dejal. »Ob tem dajem pobudo, da se te hitre teste pošlje na ponovno preverjanje, pri čemer se naj odgovarja na enostavno vprašanje, in sicer, ali vladni hitri testi ustrezajo pogojem javnega razpisa,« je dejal Židan in dodal, da naj to preveri referenčni laboratorij v eni od držav članic EU.

Poslanec SD je še sporočil, da je na Inšpektorat za delo in Inšpektorat za javni sektor naslovil prošnjo, naj v skladu s svojimi pristojnostmi raziščejo, kaj se je dogajalo glede delovnega razmerja Metke Paragi in »ali je morebiti šlo tudi za mobing nad strokovnjakinjo, ki se ni hitela podrediti«. »Mnogo je primerov, v katerih je slovenska stroka pretiho,« je opozoril Židan in dodal, da se na podlagi primera doktorice Paragi sprašuje, ali je tako zato, ker je stroka ustrahovana.