Na ledeniku Rettenbach nad Söldnom se jutri začenja nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Tradicionalno tirolsko uvodno središče se je včeraj kazalo v aprilski vremenski mešanici z jesenskimi barvami. Pogled na vremensko napoved konca tedna je razveseljiv, tritisočaki nad Söldnom naj bi se namreč bohotili v najlepši podobi. Prve bodo šle tradicionalno v soboto na start ženske, v nedeljo pa še moški z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom. Na ženski preizkušnji bo pet Slovenk, ki tekmujejo v štirih različnih ekipah. Znotraj slovenske reprezentance vadita Tina Robnik in Ana Bucik, Andreja Slokar se s svojo ekipo večkrat priključi skupnim treningom, najboljša slovenska veleslalomistka Meta Hrovat je trenirala skupaj z reprezentanco predvsem v zadnjih tednih, medtem ko Neja Dvornik trenira povsem po svoje. Prva tekma sezone je vselej zavita v tančico skrivnosti, zato so napovedi nehvaležne. Jasno pa je, da se v olimpijski sezoni v svetovni pokal od začetka vrača Mikaela Shiffrin. Prva zvezdnica belega cirkusa se na prizorišču kaže izjemno motivirana in nasmejana, za kar ima veliko zaslug tudi njen novi partner Norvežan Aleksander Aamodt Kilde.

Meti Hrovat ustreza pogovor

Največja sprememba v ekipi najboljše slovenske veleslalomistke Mete Hrovat v tej sezoni je, da sodeluje z novim trenerjem Liviem Magonijem. Pravi, da je prišlo do velikih sprememb v načinu treninga, dojemanja samega smučanja ter postavljanja prioritet. Poleti je trenirala precej več kot doslej. »Način dela je drugačen. Z Liviem se veliko pogovarjava, kar mi zelo ustreza. V mojo obstoječo tehniko si želi uvesti določene spremembe, kar pa je dolgotrajen proces in se ga ne da rešiti v 70 dneh, kolikor sva v tem poletju opravila skupnega smučanja. Rada bi se zahvalila vsem najbližjim sodelavcem, ki so že v pripravljalnem obdobju vložili veliko energije, da sem ostala zdrava in bila kos vsem naporom,« je hvaležna Kranjskogorčanka.

Meta Hrovat poudarja, da je tekma v Söldnu vselej zelo zahtevna, čeprav teren dobro pozna. »Na treningih imam precej nihanj. Lahko pokažem dve izjemno hitri vožnji, potem pa jima sledijo štiri povprečne ali povsem nezadovoljive vožnje. Kljub temu bom nastopila samozavestno, a stala na realnih tleh. Zame je zelo pomembno, da se ne enačim s Tino Maze in Petro Vlhovo, ki ju je v preteklosti treniral Livio Magoni ter ju pripeljal do skupne zmage v svetovnem pokalu,« odgovarja. »Lani sem smučala slalom, kot da gre za mojo pozabljeno disciplino. Zdaj me čaka pot nazaj, saj se moram najprej prebiti med najboljšo trideseterico. Moja želja je, da bi obema tehničnima disciplinama, ki ostajata moja prioriteta, priključila superveleslalom. A to je dolgotrajen proces. V prvi vrsti se moram v hitrih disciplinah počutiti varno. V tem poletju sem naredila več hitrega treninga kot doslej, a vseeno ne toliko, da bi lahko posegala po vrhunskih uvrstitvah.«

Andreja Slokar umirja želje

Slovensko alpsko smučarsko odkritje minule zime Andreja Slokar je prejšnji teden praznovala 24 let. Ajdovka je navduševala na vseh prizoriščih svetovnega pokala, se prebila med najboljše slalomistke na svetu, najbolj pa je navdušila na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, kjer je zasedla peto mesto. V Söldnu še ni tekmovala, je pa ob koncu minule sezone tudi na veleslalomskih smučeh dokazala, da se na njih dobro znajde. V Kranjski Gori je bila 19., v Jasni dvanajsta. »Za rojstni dan sem si zaželela, da v nobeni stvari ne bi popuščala. Čeprav bom v Söldnu tekmovala prvič, moj cilj ne bo le nabiranje izkušenj. V prvi vrsti se želim umiriti, saj si vselej postavim visoke cilje. S tem imam v zadnjem času kar precej težav,« priznava Andreja Slokar, ki je šla po koncu minule sezone na atroskopski poseg kolena, po katerem je bila po enem mesecu že na snegu.

Primorka pred sezono pravi, da je v pripravljalnem obdobju opravila veliko treninga z Ano Bucik in Tino Robnik, da pa se nasploh tako s sotekmovalkami kot tekmicami na treningih ne obremenjuje, saj ji v tem primeru prehitro pade osredotočenost na treningih. »Res je, da je sezona olimpijska, ve pa se, da na velikih tekmah štejejo le kolajne. O Pekingu še ne razmišljam, saj imam dotlej veliko izzivov. Prvega že jutri v Söldnu, pa pozneje na paralelni tekmi, prvemu slalomu sezone in še in še.«

Ana Bucik se dviguje s tekmami

Druga Primorka v slovenski reprezentanci Ana Bucik je lani naredila velik napredek. Tako v svoji paradni disciplini slalomu kot veleslalomu, kjer se je prebila med najboljšo trideseterico. »Zadnji mesec in pol je bil zelo naporen in komaj čakam na začetek sezone. Ker imam tako v slalomu kot veleslalomu precej boljše izhodišče kot v preteklosti, lahko začnem že na prvih tekmah loviti dober rezultat. Do olimpijskih iger imamo precej preizkušenj, ki bodo pokazale, kaj lahko pričakujemo v Pekingu. Znana sem po tem, da s tekmami rastem in se mi dviga pripravljenost. Želim si, da bi čim prej ujela dobro formo, ki bi me pripeljala do dobrih rezultatov že na začetku sezone. Pomembno je, da smo v Söldnu preizkusile teren že prejšnji teden, saj se bo zato nekoliko lažje spustiti po ledeniški strmini,« odgovarja Ana Bucik.

Tina Robnik pravi, da bi bila na uvodu sezone v Söldnu zadovoljna z uvrstitvijo med najboljšo deseterico, njena najboljša uvrstitev na veleslalomskem uvodu pa je deveto mesto. »Letos se najbolj veselim začetka sezone. Vsako leto doslej še dva tedna pred tekmo nisem našla pravih občutkov, zato sem se na start podala z dvomi. Letos je drugače in sem našla občutke že pred tekmo. Zato si bolj zaupam in se počutim bolj suvereno. Zadnji teden smo imeli res dobre pogoje, ki dvigajo optimizem. Sem tudi zdrava, kar se odraža v tem, da lahko dobro treniram. Na vsakem treningu se tudi časovno primerjamo. Včasih smo izenačene, enkrat skoči naprej ena, drugič druga,« pred uvodom v sezono napoveduje Tina Robnik, ki bo tudi v tej sezoni tekmovala le na veleslalomskih preizkušnjah.