Slabih 13.000 evrov odškodnine bo dobil stari znanec sodišč Stephen Casiraghi zaradi neupravičenega bivanja v zaporu na Dobu med septembrom 2016 in marcem 2017. Po besedah zagovornika Tomaža Toldija bo Casiraghi sicer dobil nekaj manj denarja, ker ima tudi država terjatve do njega. Sodba še ni pravnomočna, lahko se pritožita tako tožnik kot država.

Casiraghi je zatrjeval, da je na Dobu bival v katastrofalnih razmerah. Zaprt je bil po 22 ur, le dve uri je imel na voljo za sprehod, kjer je bil sam. Bival je v dotrajanih in plesnivih prostorih, ki si jih je delil s ščurki, brez mize in stola. Zrak v sobi je bil slab, večkrat ga je zeblo. Motilo ga je, ker ni smel delati, da ni imel priložnosti za izobraževanje, da ni smel jesti z drugimi, ampak so mu hrano nosili v sobo. Zaporniki so mu grozili in ga žalili, z njim naj bi grdo ravnali tudi pravosodni policisti, ki so ga zaradi pregleda večkrat slekli do golega, kar se mu je zdelo povsem nepotrebno, je pripovedoval na sodišču. Predstavniki Doba so pojasnili, da obsojenec ni bil primeren za bivanje na splošnem, skupnem oddelku, zato je bil v samski sobi, in to na oddelku s strogim režimom. Za marsikaj, kar se mu je dogajalo, pa da je bil kriv sam, ker na primer ni skrbel za čistočo. Ko je bil v skupini z drugimi, se je vedno vnel prepir, obsojenci ga niso marali, in če bi ga pustili na sprehod z drugimi, bi jo skupil.

Zakon mu je bil naklonjen

Casiraghija so leta 2010 zaradi ugrabitve in spolnega napada obsodili na nekaj manj kot 18 let zapora, leta 2011 pa na 14 mesecev zaradi poskusa napada na paznika. Obramba je zaprosila za združitev kazni, pri čemer je moralo sodišče upoštevati še dve sodbi, po katerih je kazen že prestal leta 2005 oziroma 2007. Gre za sodbo, ko je dobil devet let in enajst mesecev zapora (med drugim zaradi posilstva, ropa menjalnice, poskusa ropa v restavraciji in zažiga policijskih avtomobilov), saj je paznika napadel med prestajanjem kazni. Upoštevati so morali tudi sodbo zaradi napada na fotoreporterja pred sodiščem, za kar je dobil enajst mesecev.

Enotno kazen so mu določili na 29 let in šest mesecev, ki pa so jo po pritožbi obrambe na vrhovnem sodišču znižali na 20 let. Takrat veljavni kazenski zakonik iz leta 2008 je namreč najvišjo enotno zaporno kazen omejil na 20 let (čeprav je bilo za posamezno kaznivo dejanje mogoče izreči do 30 let zapora). Zakonodajalec je »napako« popravil leta 2012, a sodba Casiraghiju je postala pravnomočna malo pred tem.

Po prestani 20-letni zaporni kazni bi ga morali leta 2016 izpustiti, a je bil obsojen še na pol leta zaradi napada na paznika in uničenja zaporniške kopalnice. Na okrožnem sodišču so kazni spet združili in izrekli novo enotno. Zagovornik se je ponovno pritožil na vrhovno sodišče, in ko je odločilo, se je izkazalo, da bi morali Casiraghija izpustiti že pol leta prej.