Udeležence so nagovorili Alexander Rödiger, predsednik onkološke platforme mednarodnega združenja farmacevtskih družb (Efpia), Ana Žličar, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, vodja sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović in Tit Albreht z NIJZ. Proces celostne rehabilitacije je pomemben del lani sprejetega evropskega programa obvladovanja raka, namenjena nudenju pomoči tistim, ki se po zaključenem zdravljenju vračajo v običajno življenje, in zadovoljevanju njihovih potreb, tako socialnih kot ekonomskih. Vedno več oblik bolezni postaja obvladljivih, bolniki pa kljub temu potrebujejo pomoč in podporo.

»Konferenca je dober primer večplastne in mednarodne obravnave, ki je za kvaliteto življenja po preživetju bolezni zelo pomembna,« je povedal Alexander Rödiger. »Nudi priložnost za dogovor o tem, kako lahko ljudem olajšamo življenje tudi po tem, ko je bitka že dobljena,« je povedala Ana Žličar. Spregovorili so o povodih za oblikovanje evropskega programa za obvladovanje raka in o državnem programu obvladovanja raka v zadnjih desetih letih, o potrebah ozdravljenih bolnikov z rakom in o družbeni odgovornosti ter vlogi organizacij bolnikov pri izboljšanju preživetja in kakovosti življenja po zaključenem zdravljenju.

Konferenco so zaključili z okroglo mizo z naslovom Rak mora postati najvišja skupna prioriteta. Potrebni so in bodo novi odgovori na odprta vprašanja, saj sta rak in celostna obravnava pomembni temi med slovenskim predsedovanjem, je povedala Bojana Beović in dodala, da se zdravniki zavedajo, kako pomembna je rehabilitacija, saj so takrat učinki njihovega dela prvič zares vidni.