»Olimpija je na eni od najnižjih točk v zadnjih letih. Želimo, da dvignete raven kluba, da se o njem ne bo več slabo govorilo.« Tako udarno so navijači Green dragons na tiskovni konferenci izrekli dobrodošlico novemu vodstvu NK Olimpija in napovedali, da jim bodo gledali pod prste. Milan Mandarić se je z vrha ljubljanskega kluba poslovil na skupščini, ki je potekala za zaprtimi vrati sejne sobe na Dunajski cesti. Posle je za naslednja štiri leta prevzel nemški poslovnež Adam Delius in uradno končal enoletna pogajanja za prevzem kluba.

Delius bo drugačen od Mandarića

Milan Mandarić pravi, da iz Olimpije po petih letih in pol odhaja zadovoljen. Ob slovesu je povedal, da je prodaja kluba Deliusu najboljša rešitev za obe strani. »Dolgovi bodo poplačani razen do ene osebe. Novi predsednik je dober človek in upam, da mu boste dali oporo. V mojem mandatu smo naredili veliko in Olimpiji vrnili sijaj, ki ga je imela nekoč. Vedno smo bili v vrhu lestvice in Olimpija je postala glavni klub v Sloveniji. Naše delo so prepoznali tudi v regiji. Hvaležen sem ljudem, ki so mi pomagali in me hrabrili, naj vztrajam v klubu,« je v čustvenem nagovoru povedal Milan Mandarić, ki ni bil na voljo za uradna vprašanja iz novinarskih vrst, ampak je le prebral svojo izjavo. Pristavil je, da Ljubljane ne zapušča, saj je investiral v poslovne projekte v mestu. Prav tako ni izključeno, da povsem odhaja iz nogometnega okolja.

Kakšna bo podoba Olimpije z novim vodstvom, ostaja najbolj vroče športno vprašanje v Ljubljani. Predsednik Adam Delius se je slovenski javnosti predstavil šele potem, ko je prevzel ključe Olimpije. Na začetku je patriotsko povedal, da se je zaljubil v klub, mesto in navijače. Vseskozi je govoril v nemškem jeziku, za prevod pa je skrbel novi poslovni direktor Igor Barišić, hrvaški državljan iz Münchna. »Prvi cilj je, da osvojimo slovensko prvenstvo. Dolgoročno mora Olimpija postati prepoznavna blagovna znamka v Evropi. Ne bo šlo čez noč. To je projekt za pet do deset let. Tukaj smo, da damo vse od sebe,« je dejal Adam Delius.

Novost: dva športna direktorja

Če je bil Mandarić alfa in omega Olimpije, kjer se je v dobrih petih letih obrnilo okoli 50 milijonov evrov, bo odslej drugače. Delius prisega na ekipo, ki bo v Ljubljani vodila klub na operativni ravni. Novost je, da Olimpija dobiva dva športna direktorja. Eden bo Mladen Rudonja, drugi bi lahko postal brat glavnega trenerja Marin Skender, ki je zelo povezan z novim vodstvom. Za nekdanjega predsednika Krškega Boštjana Blažinčiča so našli položaj v upravnem delu kluba. »Celotno ekipo bomo uradno predstavili v naslednjih dneh. Šele prevzeli smo klub in ne moremo takoj objaviti vseh informacij,« je prosil za potrpežljivost Igor Barišić.

Delius ob prevzemu predsedniškega položaja obljublja moderno Olimpijo, ki bo igrala atraktiven nogomet. Trener Dino Skender iz Osijeka je zanj eden najbolj talentiranih mladih strokovnjakov v Evropi. »Najprej moramo narediti analizo stanja v klubu. Imamo 48 igralcev, kar je velika številka. Želimo, da za Olimpijo nastopajo slovenski igralci. Ljubljana naj bo za njih odskočna deska za prestop v tujino. Čez dva meseca se bo že poznal rokopis novih ljudi v klubu,« je napovedal Delius, ki doslej ni vodil še nobenega kluba. Na vprašanje, koliko časa bo fizično prisoten v Ljubljani, ni podal neposrednega odgovora.

»V nogomet sem prvič vložil pred 25 leti, ko sem pomagal enemu od nemških klubov. Obožujem nogomet in upam, da bodo navijači Olimpije čez leto ali dve ponosni na klub. Eden od prvih korakov bo investicija v izgradnjo akademije, ki je baza vsakega kluba,« je dodal novi predsednik Olimpije. Zaspano nogometno Ljubljano bo poskušal prebuditi s prostim vstopom na pokalno tekmo s Koprom čez teden dni. V nedeljo je Skenderjev povratek v Stožicah videlo tristo navijačev in dva novinarja.