Konec prejšnjega tedna so v Skopju pred sedežem opozicijske nacionalistične stranke VMRO-DPMNE slavili njeni člani in privrženci, saj je v prvem krogu lokalnih volitev v Severni Makedoniji prvič po več letih dosegla res dober rezultat. Po drugem krogu čez dva tedna bi lahko imela največ občinskih svetnikov in županov. »To je prvi korak k temu, kakšno Makedonijo želimo,« je dejal voditelj stranke Hristijan Mickoski.

Hud boj za Skopje

Na državni ravni vladajoči socialdemokrati (SDSM) premierja Zorana Zaeva medtem upajo, da bodo v drugem krogu vendarle zmagovali s pomočjo manjših strank. »Ne bomo dovolili, da se država vrne v prejšnje obdobje,« pravi Zaev. Njegov evrooptimizem pa se je izpel, tudi zaradi bolgarske blokade približevanja države EU, in zdaj svari pred tem, da bi VMRO-DPMNE spet uveljavila svoj režim in da bi se vrnil nekdanji premier Nikola Gruevski, ki je v izgnanstvu v Budimpešti. »Ali hočemo, da se to zgodi?« sprašuje Zaev po volitvah, na katerih je bila udeležba 53 odstotna.

V Skopju po prvem krogu vodi kandidatka, ki jo podpira VMRO-DPMNE. Zaev pričakuje, da bo SDSM s pomočjo albanske stranke Demokratska unija za integracijo (DUI), ki je z njim v vladi, obdržala županski položaj.

»Rad bi izrazil zadovoljstvo zaradi demokratične kulture na teh volitvah,« je dejal Ali Ahmeti, voditelj DUI, ki bi po drugem krogu lahko imela župana tudi v Tetovu in Gostivarju.

Premierjeva stranka nima še niti enega župana

Na Kosovu je v prvem krogu lokalnih volitev hud poraz doživela stranka Samoodločba premierja Albina Kurtija, ki tako ni dobro prestala prvega testa po prevzemu oblasti marca. Niti v eni občini še ni dobila župana, čeprav so bili v prvem krogu ti izvoljeni v osmih od 27 občin z albansko večino. V Prištini na primer je Samoodločba februarja na parlamentarnih volitvah dobila več kot 60 odstotkov glasov, zdaj samo še 42 odstotkov, kar bi bilo v drugem krogu proti združeni opoziciji lahko premalo. Hud udarec za Kurtija bi bil v drugem krogu tudi poraz dosedanjega župana v Prizrenu, ki je drugo največje kosovsko mesto.

Kandidati opozicije so bili uspešni, ker so se distancirali od svojih strank in se posvetili lokalnim vprašanjem. Kurti, ki se ima za levičarja, a vse bolj nastopa kot nacionalistični populist, je morda menil, da bo dovolj, če bo nekaj tednov pred volitvami na severu Kosova tudi s pomočjo problema registrskih tablic zaostril situacijo s srbsko manjšino in Srbijo. Spregledal je tudi, da je februarja zmagal na parlamentarnih volitvah z več kot 50 odstotki samo zato, ker so kosovski Albanci zavrnili doslej vladajoče stranke, ne pa zaradi programa svoje stranke.

Kurtijeva avtoriteta med poslanci Samoodločbe bo oslabela, če ne bo imel finančne podpore iz tujine in bo šlo s kosovskim gospodarstvom še bolj navzdol. Finančna podpora iz tujine pa bo le, če bo nadaljeval bruseljski dialog z Beogradom in dovolil Skupnost srbskih občin. Navsezadnje bo pozimi Kosovo potrebovalo nekaj elektrike iz Srbije.

Srbska lista, ki je pod vplivom oblasti v Beogradu, pa je zmagala v 9 od 10 srbskih občin, le v najmanjši bo drugi krog.