Zakaj bi denar na spletnih platformah zbirale le izrazito tržno naravnane ideje? Zavod Danes je nov dan se je domislil, da bi podobno akcijo lahko organizirali tudi za nevladne organizacije, in sicer za manjše, ki delujejo v lokalnem okolju in morda nimajo infrastrukture, potrebne za prijavljanje na velike državne in evropske razpise. A to še ne pomeni, da njihovi projekti niso pomembni in koristni. Tako je Danes je nov dan postavil platformo, ki so jo poimenovali Huda pobuda, prek katere nevladnim organizacijam, ki z domiselnimi idejami krepijo skupnost, ponujajo spletno mesto za financiranje projektov in pomoč pri pridobivanju podpornikov. Letošnja Huda pobuda, ki so jo zagnali minuli ponedeljek, je pilotna. Kot pravi Nejc Horvat iz zavoda Danes je nov dan, je strokovna komisija v skladu z objavljenimi kriteriji izbrala tri nevladne organizacije, ki skušajo zbrati 5000 evrov donacij.

Nekaj sto evrov je vsaka od treh organizacij zbrala že prvi dan akcije, tudi kolektiv Sagar, skupina filmskih ustvarjalcev, aktivistov in popotnikov, ki javnost z resničnimi zgodbami opozarja na družbene probleme. V projektu sodelujejo s filmom, ki so ga posneli o Prostovoljnem gasilskem društvu (PGD) Pušča. To je, kot pravijo, edino romsko gasilsko društvo na svetu. Gasilsko društvo je sicer lani dobilo sodobno gasilsko vozilo, a še vedno potrebujejo cevi, ventile, zaščitno opremo, prikolico za vodno črpalko, sanitarije in garderobne omarice v gasilskem domu… Odpravili se bodo tudi na turnejo, na kateri bodo predvajali film Tekmüvanje, ki so ga ustvarili med petletnim spremljanjem gasilskega društva. A to ne bo navadna turneja, saj bodo potovali z leta 1970 izdelanim gasilskim kombijem, ki so ga po tem, ko so dobili novo vozilo, predelali v mobilni kino.

Neodvisni radio in zgodbe starih

Za sredstva se poteguje tudi Neodvisni obalni radio (NOR), ki poslušalkam in poslušalcem ponuja številne angažirane in družbenokritične vsebine. Neodvisni obalni radio oddaja od prvega aprila 2018, na njem pa deluje več kot 20 prostovoljcev. Zgodba radia se je sicer začela že prej, ko so ustvarili Ustvarjalno platformo Inde (Upnde), ki je samoniklo začela ustvarjati medijsko platformo. »Naš cilj je ustvariti skupnostni medij, ki bo v lokalnem okolju deloval kot ojačevalec civilne družbe, nevladnih in aktivističnih organizacij ter posameznikov, ki si prizadevajo za boljši danes,« pravijo. Radio je pridobil začasne prostore, ki jih morajo še opremiti.

Donacije pričakuje tudi zavod Dobra pot, ki na Brkinih ozavešča o naravni in kulturni dediščini. Sredstva zbirajo za pobudo Zapišimo spomine, s katero bodo organizirali prvo vseslovensko akcijo zapisovanja spominov starih ljudi. Že pred časom so pripravili aplikacijo, na kateri zbirajo zgodbe. Najprej bodo na začetku prihodnjega leta izvedli promocijsko kampanjo, s katero bodo nagovorili tiste, ki bi se hoteli kot prostovoljci vključiti v zapisovanje spomina. Pobudo bodo izvajali v vseh regijah in načrtujejo, da bo vanjo vključenih vsaj 50 prostovoljcev. Zanje bodo izvedli delavnico, nato pa bodo organizirali še vseslovensko akcija zapisovanja spominov starejših. Načrtujejo, da bo ta potekala dva tedna, ko se bo po vsej Sloveniji zvrstilo mnogo navdihujočih medgeneracijskih pogovorov s starejšimi.