Maja Godina Golija, etnologinja, filozofinja, zgodovinarka in znanstvena svetnica: Zdrava babičina kuhinja je mit
Etnologinjo prof. dr. Majo Godina Golija, znanstveno svetnico na ZRC SAZU, zanimajo materialna kultura, mestno življenje in prehrana na Slovenskem. V okviru Inštituta za slovensko narodopisje je nedavno s kolegicama Vanjo Huzjan in Špelo Ledinek Lozej izdala monografijo Govorica predmetov, pripoved o človeku, družbi, času in prostoru, torej o praktični vrednosti predmetov, ki imajo povezovalno in ločevalno vlogo v interkulturni in multikulturni komunikaciji. Maja Godina Golija je študirala etnologijo, filozofijo in socialno zgodovino na Univerzi v Ljubljani in Westfälische Wilhelms Universität Münster ter iz etnologije doktorirala na Univerzi v Ljubljani, izpopolnjevala pa se je tudi na tujih raziskovalnih ustanovah. Je redna profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in Podiplomski šoli ZRC SAZU.
Etnologinja prof. dr. Maja Godina Golija: Starejši etnološki pristop je malce romantiziran, prikazuje le bogastvo slovenske kulinarike. S hrano pa se je prenašalo tudi veliko bolezni, recimo tuberkuloza, obroki so bili zelo enolični, pomanjkljivi. (Foto: Bojan Velikonja)
O čem nam pripovedujejo predmeti materialne kulture?
Materialna kultura je področje našega bivanja, povezano s predmeti in materialnimi dobrinam...