Andrej Vizjak je kot gospodarski minister v času prve Janševe vlade nagovarjal podjetnika Bojana Petana v vojni za prevlado v Termah Čatež, naj opravi posel tako, da mu ne bo treba plačati davka. Še več, takratni gospodarski in aktualni okoljski minister Vizjak je Petanu dejal, da je »glupo«, da bi podjetje plačevalo davek državi. Petanu je obljubljal tudi kooperativnost države pri nadzornem svetu in kadrovanju v Termah Čatež, če bo Petan sledil Vizjakovim navodilom. Vizjak je večkrat ponovil, da lahko Petanu zagotovi politično podporo pri neplačevanju davkov. Gre za, kot je slišati s posnetka, nekaj čez 30 milijonov (verjetno tedanjih tolarjev). »Jaz ne vem, zakaj bi denar metal stran za tako bedasto stvar. Daj mi ti povej. Meni je to totalno nelogično. Da bi ta denar od Term Čatež, ne vem koliko milijonov, šel za plačevanje davkov.«

Na ta razkritja se je ob robu vladnega obiska v Kopru danes odzval Andrej Vizjak in dejal, da z njegove strani obstaja utemeljen sum, da ne gre za avtentične posnetke. »Po moji oceni gre za neko lepljenko, neko prirejeno zvočno kompozicijo z namenom, da me diskreditira,« pravi. Dodal je, da se s Petanom ni nikoli »dogovoril ali dogovarjal ali sporazumeval o nobenem poslovnem delu, sodelovanju, poslu«. »Res gre za hude obtožbe in tudi nobenih rezultatov teh očitanih dejanj ni. Nič se ni zgodilo, nič se ni spremenilo. Zadeva je takšna, kot je,« je povedal. Vizjak je dejal, da si tega ne zna drugače razlagati kot napad nanj in poskus likvidacije njega s položaja ministra v povezavi z odpadkovno zgodbo.

Opozicija na nogah

Na razkritje se je že burno odzvala politika, predvsem opozicijska. Prvak LMŠ Marjan Šarec je dejal, da smo znova priča »dimniškemu sindromu«. »Navzven boj proti tajkunom in 'lobistom' vseh sort, v resnici pa sodelovanje in celo svetovanje. Včeraj je predsednik vlade govoril o Petrolu, da neupravičeno viša cene. Kdo je že delničar tam? Ravno njegov vrli minister Vizjak. Primite se za denarnice.«

Matej T. Vatovec (Levica) pa meni, da je vprašanje o Vizjakovem odstopu retorično. »Vprašanje, ali bi minister moral po razkritju trgovanja z državnim vplivom, vmešavanja v delo podjetij in označevanja plačevanja davkov kot 'gluposti' odstopiti, bi moralo biti retorično. Posnetek ponovno razkriva, za kaj v resnici gre ministru Vizjaku in stranki SDS. Vseeno jim je za ljudi in državo, gre jim le za oblast in denar.«

V strani Alenke Bratušek (SAB) objavo Vizjakovih prisluhov komentirajo takole: »V primeru okoljskega ministra trčimo ob pojem integritete odločevalcev, ki je nenadomestljiva osnova za transparentno delovanje države. Gre za evidenten primer vdora koruptivnih praks v politiko, v kateri nekateri ministri domnevno nezakonito lobirajo in trgujejo s svojim vplivom in močjo. Če se je v funkciji tedanjega ministra za gospodarstvo Andrej Vizjak posluževal nepoštenih in koruptivnih praks, se nam v SAB poraja vprašanje, kaj v zakulisju počne sedaj? Se kot solastnik dogovarja s Petrolom, ki tedensko viša cene energentov?«

Hojs za posnetek vedel, pa ni ukrepal?

Prihajajo pa tudi prvi odzivi iz vladnih vrst. Notranji minister Aleš Hojs je celo razkril, da je bil s posnetkom že pred časom seznanjen. »Več let star prisluh ministra Vizjaka mi je bil predstavljen že pred časom, z opozorilom, da bo ob pravem času predvajan in uporabljen za rušenje njega in vlade,« je med drugim zapisal na družbenem omrežju. Med vladnim obiskom obalno-kraške regije je tudi Hojs ocenil, da gre pri posnetku za prisluhe ali pa montažo, kot je dejal že Vizjak. Ob tem pa se odpira vprašanje, zakaj minister Hojs, kljub temu, da je vedel za Vizjakovo dogovarjanje o neplačevanju davkov, ni naznanil suma kaznivih dejanj korupcije.

»Vsem je v interesu, da se avtentičnost vsega preveri. Ne more pa ulica soditi in ne bo sodila, pa tudi mediji ne,« se je na posnetek odzval sedanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. »Od Vizjaka pričakujemo natančna in podrobna pojasnila, na podlagi katerih bomo v NSi sprejeli konkretne odločitve,« pa je o posnetkih dejal minister za obrambo Matej Tonin.

Bogomir Kovač: To je vpogled v vladajoči razred

Že včeraj pa je dogajanje v oddaji 24ur zvečer takole komentiral pravnik Rajko Pirnat: »Tukaj je res vse narobe in jaz sem precej zgrožen. Nikakor pa ne more minister nagovarjati k izogibanju plačila davkov, tudi če bi to bilo legalno. Če pa taka operacija ne bi bila zakonita, potem pa je še kaj hujšega,« je dejal.

Posnetki po besedah ekonomista dr. Bogomirja Kovača kažejo sliko načina delovanja oblasti, ki ga vidimo tudi danes: »Akterji so isti. Zdaj govorim predvsem o ministru, govorim tudi o načinu delovanja tedanje vlade in tedanjega SDS.« Kot poudarja Kovač, se tovrstne prakse lahko pojavljajo tudi pri drugih akterjih in v okviru drugih političnih konstalacij, s to razliko, da so tovrstne zadeve pri njih mogoče nekoliko bolj rafinirane in prikrite: »Kadar pridemo do takšnih razkritij, smo lahko seveda na eni strani samo osupli, na drugi strani lahko dobimo nek vpogled v vladajoči razred in način vladanja, ki ga seveda vidimo danes. Praksa aktualne vlade je ravno tako brutalna in v vseh pogledih, kamorkoli se ozrete, je v letu in pol prišlo do popolne degradacije vseh možnih norm in pravil, pa tudi zakonov,« je Kovač dejal za spletni Večer.

KPK: Absolutno nesprejemljivo ravnanje

»Če so objavljeni posnetki pristni, je takšno ravnanje javnega funkcionarja absolutno nesprejemljivo,« so zapisali v Komisiji za preprečevanje korupcije. Napeljevanje h kršitvi zakonskih določb ali drugih veljavnih pravnih aktov je za javnega funkcionarja nedopustno, so zapisali in poudarili, da se od najvišjih funkcionarjev pričakuje zakonito in odgovorno ravnaje, ki je zgled vsem državljanom. »Gre za ravnanja, ki vzpostavljajo dvom v poštenost, zakonitost, nepristranskost, objektivnost in transparentnost dela nosilca javnih pooblastil, posledično pa se zmanjša tudi zaupanje v delo vseh organov javnega sektorja,« so zapisali.

Komisija za preprečevanje korupcije je sicer sporočila, da dogodka izpred več kot deset let zaradi časovne oddaljenosti ne more več obravnavati in da obžaluje, da osebe, ki razpolagajo s takšnimi posnetki ali drugimi podatki, ki kažejo na kršitve zakonov, teh ne predložijo pristojnim organom ali javnosti takoj ali vsaj v okviru rokov, v katerih lahko pristojne institucije takšno ravnanje tudi obravnavajo. Kljub temu pa bi tovrstno ravnanje morala obravnavati vlada, so zapisali v KPK, saj bi to bilo v skladu z njeno zavezo, ki jo je dala, ko je sprejela etični kodeks funkcionarjev v vladi Republike Slovenije in na ministrstvih.