Ko je bilo leta 2006 napovedano, da bo Heath Ledger v Nolanovem Vitezu teme (2008) igral Jokerja, so dvomljivci ponoreli. Da bo avstralski lepotec, ki je v Vitezovi usodi (2001) mežikal plemkinjam, v Gori Brokeback (2005) pa ljubil kavboja, v znameniti vlogi nasledil Jacka Nicholsona, je bilo za nekatere preveč. Krožnik nejevere je moral pojesti tudi Robert Pattinson, ko je Warner Brothers pred dvema letoma najavil, da bo prav on novi vitez teme. Da bo po vampirju sedaj igral še netopirja. Emo Batman so ga krstili. A če je angleški igralec v romantični drami Somrak (2008) lomil najstniška srca, je po novem napovedniku, ki smo ga videli na virtualnem zborovanju izdajatelja stripov DC, jasno, da bo marca prihodnje leto lomil predvsem kosti. Ob njem pa bo vrhunska igralska zasedba.

Zoë Kravitz bo Catwoman, Colin Farrell Pingvin, Paul Dano Ugankar, Andy Serkis Alfred, v Gothamu pa bomo videli še Petra Sarsgaarda, Johna Turturra in Jeffreyja Wrighta. Film režira Matt Reeves, ki je nazadnje podpisal Vojno za planet opic (2017), še pred tem pa triler Cloverfieldska 10 (2016). Gre seveda za naslednji film o superjunakih, vendar ne za marvelovsko lahkotno akcijo, temveč zatežen, temačen in nasilen triler, podoben predlanskem Jokerju, v katerem je naslovno vlogo za oskarja odigral Joaquin Phoenix. Reeves je dejal, da so ga navdihnili filmi kot kriminalka Francoska zveza (1971), detektivka Kitajska četrt (1974) in Scorsesejev kultni Taksist (1976).

Batman na začetku kariere

Tokratni film bo torej drugačen od predhodnikov; po tonu in zgodbi. Prav tako gre za samostojen film, ki se neposredno ne navezuje na Ligo pravičnih, v kateri je Batmana igral Ben Affleck. Prav Affleck naj bi sprva režiral film in igral v glavni vlogi, vendar so se pri Warnerju naposled odločili za Reevesa, ki je napisal tudi scenarij. »Piše se drugo leto, odkar je Bruce Wayne postal Batman. Uči se še. Preizkuša in poizkuša, kaj lahko sploh stori, da izboljša razmere v mestu. Skozi serijo umorov, ki jih raziskuje, pa začnemo spoznavati preteklost Gothama in korupcijo, ki prežema mesto,« je v intervjujih pripoved razgrnil ameriški režiser.

Njegove besede veličastno potrdijo doslej objavljeni napovedniki, v katerih izpod maske slišimo raskavi Pattinsonov glas, ki pravi, da je poosebljenje maščevanja. Sekundo kasneje pa že gledamo, kako s serijo direktov argumentira svojo trditev prvi barabi. Da, novi Batman je videti jezen, mlad in maščevalen. Tudi nov avtomobil ima; osemvaljno predelano Plymouth barracudo naravnost iz sedemdesetih. »Pomembno je, da v okviru znane zgodbe filmarji in igralci ponudimo nekaj novega, nekaj specifično svojega,« je odločen Reeves.

V načrtu dve nadaljevanji

Po seriji prestavljenih premier zaradi koronavirusa bo marca prihodnje leto torej naposled jasno, ali bo filmu uspelo ponoviti izjemen kritiški in finančni uspeh Jokerja s Phoenixom. Ob 70 milijonih proračuna je namreč Warner z njim zaslužil več kot milijardo dolarjev. Produkcijska hiša je očitno o uspehu novega Batmana precej prepričana. Proračun je znašal 100 milijonov, v načrtu pa sta že dve nadaljevanji in dve spin-off seriji za pretočno platformo HBO Max.