Le še štirje dnevi ločijo zimske športnike do začetka olimpijske sezone 2021/22. Prvi bodo na sceno po tradiciji stopili slovenski alpski smučarji in smučarke, ki bodo tekmovali na uvodnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Ker sta bili tako ženska kot moška reprezentanca prejšnji teden na treningu v Avstriji in Italiji, se nista predstavili v Planici, kjer so se zbrale vse panoge Smučarske zveze Slovenije. Slovenska reprezentanca je svoje načrte predstavila včeraj na sedežu SZS v Ljubljani, kjer je alpski del podpisal tudi sponzorstvo s podjetjem Generali, s katerim sodeluje že vrsto let.

»Lep je občutek, ko lahko pred začetkom olimpijske sezone rečem, da so slovenski alpski smučarji zdravi ter da so opravili vadbeni načrt po pričakovanjih. Količinsko so vse reprezentance opravile toliko treninga, kolikor so si ga zamislile. Razmere na evropskih ledenikih so bile morda celo predobre. Sicer bi bilo bolje, če bi imeli ob tem kakšno prednost, a se lahko tudi tekmeci pohvalijo, da so vadili v odličnih razmerah,« sporoča vodja panoge za alpsko smučanje pri SZS Miha Verdnik. »Edina stvar, ki je v načrtu priprav nismo izvedli, je trening v Argentini. Z moško ekipo tehničnih disciplin smo imeli to željo, a je žal zaradi zdravstvenih protokolov nismo mogli uresničiti, zato smo se morali sprijazniti z evropskimi ledeniki. Po mojih informacijah nobena od evropskih reprezentanc ni odpotovala v Južno Ameriko. Najdlje so vztrajali Italijani, a so tudi oni potegnili krajši konec.«

Visoke rezultatske želje

Verdnik je posebej pohvalil sodelovanje v ženski tehnični ekipi svetovnega pokala. »Trenerji zelo veliko sodelujejo med seboj. Delujejo po sistemu več glav več ve. Vzdušje v ekipi je zelo dobro, vse skupaj pa poteka bolj mirno kot v preteklih sezonah. Vsaka tekmovalka se zaveda, da bomo znotraj panoge storili vse, da bo imela optimalne pogoje,« pripoveduje Verdnik. Sodelovanje med trenerji v ženski reprezentanci je tripartitno. Na eni strani vse skupaj vodi Janez Slivnik, ki nadzira vse slovenske treninge in išče optimalne pogoje. Vodja ženske reprezentance Sergej Poljšak posluša želje tekmovalk in vodi treninge, največja trenerska okrepitev v tej sezoni Livio Magoni pa predvsem skrbi za Meto Hrovat ter z njo izvaja tako individualni program kot tudi ekipnega, ko se priključi reprezentančnim treningom.

Ker je start sezone pred vrati, smo Verdnika vprašali, kakšni so rezultatski cilji slovenskih tekmovalcev na uvodni preizkušnji v Söldnu. »Osebno bi bil najbolj zadovoljen, če bi vsi izboljšali svoje najboljše uvrstitve v Söldnu. V tem primeru na začetku sezone ne bi bil nasmejan le jaz.« Verdnik je zaključil še z enim spodbudnim podatkom: »Finančno stanje znotraj panoge je zaenkrat dobro in stabilno. Predračun za to sezono je zagotovljen in zaprt. Likvidnostno smo izpolnili vsa pričakovanja. V zadnjih petih sezonah nam gre dobro. V veliki meri se trenutno že ukvarjamo z zagotavljanjem sredstev za prihodnjo sezono ter naslednje štiriletno olimpijsko obdobje.«

Andreja Slokar prvič v Söldnu

Verdnikove želje pred začetkom zimske sezone so zelo visoke, kar potrjujejo najboljše slovenske uvrstitve v Söldnu v preteklosti. Spomnimo, da je bil Žan Kranjec predlani tretji ter na zadnjih treh veleslalomih na avstrijskem Tirolskem še četrti in sedmi. Meta Hrovat je bila lani šesta, predlani pa je z napako tik pred ciljem druge proge zapravila še višjo uvrstitev. Tudi Tina Robnik se je na ledeniku Rettenbach že uvrstila med najboljšo deseterico, saj je bila pred štirimi leti deveta. Ana Bucik višje od 21. mesta še ni posegla. Andreja Slokar v Söldnu sploh še ni nastopila, Štefan Hadalin pa se za zdaj še ni uvrstil na drugo progo, a bo imel letos najboljše startno veleslalomsko izhodišče doslej.

Glavnino treninga so slovenski alpski smučarji in smučarke v hitrih disciplinah opravili v Švici, in sicer Saas Feeju in Zermattu. Tako Ilka Štuhec s svojo ekipo kot moška reprezentanca, ki jo vodi Gregor Koštomaj, sta po besedah Miha Verdnika opravili vadbeni načrt. V zadnjem obdobju se je po lanskem grdem padcu v Bormiu in zahtevni operaciji kolena moški ekipi hitrih disciplin priključil Klemen Kosi, ki še ne opravlja treningov na snegu. Celotno pripravljalno obdobje pa je z ekipo opravil Nejc Naraločnik, ki bo glavnino tekem v tej sezoni opravil na tekmah evropskega pokala.