Poslanko SD Bojano Muršič je zanimalo, kako bo vlada preprečila izjemno rast cen energentov ter katere ukrepe bo sprejela za ublažitev posledic, po napovedih sodeč, »prihajajočega cunamija dviga cen tudi ostalih, življenjsko pomembnih dobrin«.

Janša je pomiril, da pred nami naj ne bi bil val podražitev, temveč da gre za sezonske podražitve. Je pa dodal, da zagotovo obstaja reakcija na epidemijo oziroma tiskanje denarja v EU in ZDA, kar je ustvarilo neravnovesje med ponudbo in povpraševanjem. »Vedno v postopku izravnave ceno plačamo potrošniki,« je povedal Janša. Izpostavil je tudi, da je Petrolov dvig cen elektrike neupravičen, saj v Sloveniji distributerjem niso potekle pogodbe o dobavi energentov. Povedal je še, da bo vlada glede tega storila vse, kar je v njeni moči. Strankam pa je svetoval, naj prestopijo k ponudnikom energije, ki cen niso dvignili. Kot enega od možnih ukrepov je predsednik vlade omenil tudi energetski vavčer.

Janša zavrača odgovornost za proteste

Luka Mesec (Levica) je Janši zastavil vprašanje glede »vladanja z nasiljem«. Prvi odziv predsednika vlade na očitke je bil protinapad: »Jaz zagotovo ne bi sedel tukaj in odgovarjal na vaša vprašanja, če ne bi vi, potem ko ste omogočili vlado po zadnjih volitvah, vrgli puške v koruzo še pred gospodom Šarcem. Nekdo drug bi sedel tukaj in bil kriv za vse. Toliko o odgovornosti.«

Zanikal je očitke, da smo v Sloveniji priča spirali nasilja, in povedal, da imamo spiralo dviga okužb. »Od slavnega protesta 5. oktobra Slovenija beleži najhitrejšo rast okužb v Evropi in ponovni pritisk na bolniške postelje in intenzivne oddelke. O tem govorimo. Zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga zagotovo nista povzročili policija ali vlada, bomo ponovno prisiljeni uvajati ukrepe, ki ne bodo PCT ukrepi, ampak ponovno zapiranje javnega življenja.«

Janša: Veseli smo, da je spet v igri beseda »širitev«

Poslanko SMC Moniko Gregorčič je zanimala Janševa ocena prve polovice predsedovanja Slovenije Svetu EU ter kakšen je načrt dela za drugo polovico.

Predsednik vlade meni, da predsedovanje poteka dobro, da pa je dela izjemno veliko. Kot največji uspeh Slovenije na zadnjem zasedanju Sveta EU in držav zahodnega Balkana pa je ocenil, da je beseda »širitev« sploh prišla nazaj v zaključni dokument. »Prej te besede zadnjih deset let praktično ni bilo več,« je pojasnil. Dodal je, da večina držav EU podpira širitev, so pa tudi nekateri, ki državljane držav, ki čakajo na priključitev, vidijo zgolj kot poceni delovno silo. »Dlje kot so poceni delovna sila, dlje časa se jim splača širitev zadrževati,« je bil kritičen. »Nekateri to tiho odkrito povedo za zaprtimi vrati.« Je pa izrazil obžalovanje, da Slovenija ni uspela doseči tudi konkretne časovnice za širitev.

Alenka Bratušek (SAB) je predsednika vlade vprašala, ali lahko pričakujejo podporo vlade in koalicije zakonu o prepovedi dajanja plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg, ki so ga vložili v SAB. Janša je zakonu napovedal podporo.

Na tokratni seji, ki bo trajala do torka, 26. oktobra, bo sicer DZ med drugim opravil prvo branje predlogov zakonov o debirokratizaciji in o dolgotrajni oskrbi. Pred poslanci bo tudi predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, prav tako jih čaka predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji.