Policisti so na območje pristanišča prišli davi ob 8. uri, da bi razgnali shod proti covidnemu potrdilu, ki je v Italiji od petka obvezen za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, na spletu poroča tržaški časnik Primorski dnevnik. Pred pristaniščem so od petka protestirali pristaniški delavci, ki v znak nasprotovanja covidnemu potrdilu tudi stavkajo. Na protestu so se jim pridružili tudi drugi ljudje.

Na kraju je bilo ob prihodu policistov še nekaj deset pristaniških delavcev, spremljalo pa jih je nekaj sto drugih protestnikov. Da bi jih razgnala, je policija proti njim uporabila tudi vodni top in solzivec. Dva od protestnikov naj bi bila lažje poškodovana.

»Danes je žalosten dan,« je ob tem povedal Stefano Puzzer, ki je v nedeljo odstopil z mesta vodje sindikata pristaniških delavcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Policija je uspela protestnike pregnati izpred pristanišča, a so se nato razpršili po mestu. Po poročanju Primorskega dnevnika je središče mesta blokirano.

Protesti proti covidnemu potrdilu so v preteklih dneh potekali še pred nekaterimi drugimi pristanišči, med drugim v Anconi, Ravenni in Genovi. Pred genovskim pristaniščem nekaj sto pristaniških delavcev protestira tudi danes.

Covidno potrdilo, ki dokazuje, da je bila oseba cepljena proti covidu-19 ali je to bolezen prebolela ali pa ima negativni test na novi koronavirus, je v Italiji od petka obvezno na delovnem mestu tako v javnem kot zasebnem sektorju. Tiste, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, morajo delodajalci poslati domov brez plače. Lahko jih suspendirajo, ne smejo pa jih odpustiti.

Že pred tem so morali pogoj PCT spoštovati zaposleni v zdravstvu in šolstvu, obvezen pa je bil tudi že v meddeželnem javnem prometu. Razširitev uporabe covidnega potrdila na vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju je naletela na ostro nasprotovanje med državljani.