Trebanjski REM je primer visoko internacionaliziranega podjetja, ki s svojim programom na področju modularnih enot in bivalnih zabojnikov pretežni del prihodka ustvari z izvozom, največ na trge Evropske unije. Nove poslovno-proizvodne prostore so začeli načrtovati v letu 2018, gradnjo začeli v letu 2019 in leta 2020 že preselili prvi del proizvodnje. Dokončna selitev proizvodnega in upravnega dela podjetja se je zaključila v začetku letošnjega leta. Trenutno so še v fazi zaključevanja vgradnje in zagona nove tehnologije.

Naložba vredna skupaj 15,1 milijona evrov

Za naložbo v skupni vrednosti 15,1 milijona evrov je podjetje od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejelo finančno spodbudo v višini 2,6 milijona evrov za upravičene stroške naložb v opredmetena osnovna sredstva. V zadnjih dveh letih podjetje pospešeno vlaga v avtomatizacijo in digitalizacijo delovnih procesov, za kar je bilo namenjenih 7,6 milijona evrov. Eden ključnih elementov je bila odločitev za investicijo v avtomatsko linijo za antikorozijsko zaščito jekla, ki je trenutno ravno v zaključni fazi testiranja. Prav tako so v fazi postavitve in zagona dveh robotskih celic za krivljenje pločevin in razrez fasadnih panelnih plošč.

Zaposlitev za 51 novih delavcev

Igor Kastelic, direktor podjetja REM, je poudaril: »S to investicijo želimo postati prvo podjetje v regiji, ki bo lahko trgu ponudilo predfabricirane modularne objekte z lastnostmi skoraj ničenergijske stavbe. Veseli me, da dela potekajo po časovnem načrtu in da pri realizaciji te investicije pomaga tudi država. Še bolj pa sem zadovoljen, da bo v okviru investicijskega projekta omogočenih 51 novih delovnih mest, od tega 11 visokokvalificiranih.« Podjetje trenutno zaposluje 210 delavcev, še 90 ljudi pa je pri njih zaposlenih preko kadrovske agencije. Trebanjska gazela v proizvodnji modularnih montažnih objektov letos beleži rekord, saj bodo dosegli več kot 40 milijonov evrov prihodkov od prodaje, imajo pa velike težave z dobavo potrebnih materialov.