Konservativni župan mesta Hodmezovasarhely blizu tromeje s Srbijo in Romunijo, Peter Marki - Zay, je s 56,7 odstotka glasov zmagal v drugem krogu primarnih volitev opozicije in bo tako njen voditelj in kandidat za premierja na parlamentarnih volitvah aprila prihodnje leto. »Hočemo novo Madžarsko, moralno čistejšo in pošteno, ne le zamenjavo Orbana,« je po zmagi v nedeljo zvečer dejal 49-letni Marki - Zay. Orbanov režim pa je označil »za najbolj skorumpiran v tisočletni zgodovini Madžarske«.

Poraženka v drugem krogu je levosredinska podpredsednica evropskega parlamenta Klara Dobrev. Po objavi rezultatov je dejala: »Odslej podpiram Petra Markija - Zaya.«

Predhodne volitve, ki se jih je udeležilo več kot 800.000 Madžarov ali desetina volilcev, je organiziralo šest najpomembnejših opozicijskih strank, od nekdaj skrajno desnega Jobbika, ki se pomika proti sredini, do levosredinskih strank. Opozicija se zaveda, da ima le združena možnosti za zmago proti Viktorju Orbanu, saj 106 od 199 poslancev izberejo po enokrožnem večinskem sistemu. Tako so zdaj na predhodnih volitvah poleg kandidata za premierja izbirali tudi 106 skupnih kandidatov opozicije v teh volilnih okrajih in šest strank se je zavezalo, da bodo podprle zmagovalce teh primarnih volitev.

Taktična poteza župana Budimpešte se je za zdaj obnesla

Opozicijo proti Orbanu odslej torej vodi Marki - Zay, inženir elektrotehnike, ki je delal tudi v Kanadi in ZDA. Pred primarnimi volitvami ni bil favorit in vsi so bili presenečeni že, da je v prvem krogu glasovanja, ki je potekalo med 18. in 28. septembrom, dobil 20 odstotkov glasov in se uvrstil v drugi krog, v katerega so se uvrstili najboljši trije.

V prvem krogu je sicer s 35 odstotki nepričakovano zmagala Klara Dobrev, levosredinski župan Budimpešte in favorit Gergely Karacsony pa je dobil 27 odstotkov glasov. Pred drugim krogom je Karacsony odstopil in podprl Markija - Zaya, ker bi sicer v troboju najverjetneje zmagala Klara Dobrev, ki pa bi po splošnih ocenah izgubila proti Orbanu zaradi svojega soproga Ferenca Gyurcsanya. Nekdanji madžarski premier iz vrst socialistov se je diskreditiral, ko je leta 2006 prišel v javnost tonski posnetek, na katerem priznava, da »smo lagali (volilcem)«. In Gyurcsany je še vedno priljubljena Orbanova tarča. Karacsony pa je odstopil v prid desnemu politiku tudi zato, ker meni, da »danes levičarske ideje niso prevladujoče na Madžarskem«.

Fidesz: Je kandidat stare levičarske politike

Avgusta je Marki - Zay v intervjuju za Dnevnik pojasnjeval, kako mu je uspelo premagati lokalnega kandidata Orbanove stranke Fidesz in postati župan: »Sem konservativen katolik. Imam sedem otrok. Sem idealen Orbanov človek: desničar z veliko družino in tradicionalnimi vrednotami ter globoko veren. (…) Proti meni niso imeli orožja. Niso me mogli napasti z obtožbo, da sem homoseksualec, Jud, Rom, Sorosev plačanec, Gyurcsanyev agent, socialist, komunist. (…) Zame so glasovali tudi ljudje, ki bi sicer glasovali za Fidesz, a se jim je stranka zagnusila. Vendar to še ne bi zadoščalo. Zame je glasovala tudi vsa opozicija. Povedal sem jim, da sem neodvisen kandidat, ki ne bo pod njihovim vplivom, pa so vseeno glasovali zame.«

Tudi zdaj je zaradi teh razlogov dobil glasove z desne in prepričal mnoge na levici, da lahko premaga Orbana. Če mu to uspe, obljublja pravno državo, preiskavo o bogatenju Orbanovih bližnjih, uvedbo evra in sploh tesnejšo navezavo na EU, strogo ločitev cerkve od države, pravice za Rome in homoseksualce.

Orbanova stranka Fidesz pa na facebooku trdi, da je »kandidat stare levičarske politike«, da »podpira vmešavanje Bruslja v madžarske zadeve« in prihod migrantov.