Protestniki so se udeležili pohoda do osrednjega prizorišča na trgu Piazza San Giovanni. Nosili so transparente z napisom »Fašizem: nikoli več« in pozivali k prepovedi neofašistične skupine Forza Nuova.

Zbranih več kot 50 tisoč ljudi

Protest so italijanska sindikalna združenja sklicala, potem ko so nasprotniki covidnega potrdila, med katerimi so bili tudi skrajni desničarji, prejšnjo soboto napadli prostore sindikata CGIL v Rimu. V izgredih je bilo ranjenih 38 policistov, prijeli so več desničarskih skrajnežev. V Italiji so se v odziv na dogajanje okrepili pozivi k razpustitvi skrajno desne stranke Forza Nuova.

Protestnega shoda so se danes udeležili voditelji sindikalnih zvez CGIL, CISL in UIL, skupaj s politiki iz levosredinske koalicije in predstavniki civilnih združenj. Po poročanju medijev se je shoda udeležilo več kot 50.000 ljudi.

Nasprotniki političnega nasilja

»Ta shod predstavlja tudi vse tiste v Italiji, ki želijo spremeniti državo, ki želijo zapreti vrata političnemu nasilju,« je poudaril generalni sekretar sindikata CGIL Maurizio Landini, poroča AFP. Kot je dejal, gre za proteste v obrambo demokracije.

Poudaril je potrebo po »premagovanju fašistične miselnosti«. Spomnil je, da današnji protesti potekajo ob 78. obletnici nacističnega pohoda na judovski geto v Rimu. Več kot tisoč Judov, med njimi 200 otrok, so nacisti 16. oktobra 1943 deportiranih v koncentracijsko taborišče Auschwitz; vrnilo se jih je le 16.