Poslanec britanske vladajoče konservativne stranke David Amess (69) je danes podlegel ranam v cerkvi v mestu Leigh-on Sea vzhodno od Londona, kjer ga je med srečanjem z volilci njegovega okrožja okoli poldneva napadel moški in ga večkrat zabodel. Napadalca, starega 25 let, so hitro prijeli, o motivu napada sprva niso govorili, sporočili pa, da ne iščejo nobenega morebitnega sovpletenega.

»Reševalci so mu pomagali na mestu dogodka v cerkvi, toda žal je umrl,« je sporočila policija. Na sedežu vlade na Downing Streetu so spustili zastave na pol droga, premier Boris Johnson je pohitel nazaj v London z dogodka v Bristolu.

Napad je spomnil na podoben dogodek leta 2016, ko je moški na cesti nekaj dni pred referendumom o brexitu smrtno ustrelil in zabodel laburistično poslanko Jo Cox, medtem ko je hodila na srečanje z volilci njenega okrožja. Storilec je imel težave z duševnim zdravjem, obsodili so ga na dosmrtno ječo. Sodnik je presodil, da je hotel širiti ideje o večvrednosti belske rase in poglede, sorodne nacizmu. Leta 2010 pa je britanskega poslanca Stephena Timmsa v pisarni v njegovem domačem okrožju dvakrat zabodla islamska teroristka. Napad je preživel, napadalka je bila obsojena na dosmrtno ječo.

Soprog ubite poslanke Cox je danes dejal, da gre za »napad na demokracijo«. Oglasili so se tudi številni politiki in kolegi Amessa, očeta petih otrok in velikega ljubitelja živali. »Srce me boli, da smo izgubili Sira Davida Amessa, politika zdravega razuma, ki je odlično vodil politične kampanje z velikim srcem in neverjetno dobronamernostjo duha - tudi do tistih, s katerimi se ni strinjal,« je zapisal namestnik britanskega premierja Dominic Raab. Oglasila se je vrsta drugih ministrov, premierjeva soproga in bivši premierji, ki so dogodek označili za šokanten, srce parajoč in tragičen. »Velik človek in poslanec je bil ubit medtem, ko je izpolnjeval svojo demokratično nalogo,« je dejal zdravstveni minister Sajid Javid.

Amess je bil v parlament prvič izvoljen leta 1983 in v parlamentu sedel vse odtlej. Leta 2015 mu je kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv za njegovo skrb za javno dobro. Njegov največji zakonodajni uspeh je bila potrditev zakona proti energetski revščini leta 2000, kar je tema, ki spet postaja aktualna.