Premier Janez Janša se očitno zelo rad vrača v preteklost. Ko je komentiral včerajšnje proteste in obračunaval z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, je svojemu zapisu na twitterju pripel fotografijo, ki je nastala pred več kot desetletjem. S čim točno župan podpira nasilje ali proteste, Janša ni pojasnil. Dovolj dober argument za to naj bi bila že fotografija nasilja iz centra Ljubljane sama po sebi.

Komentatorji na družbenih omrežjih so za povrh hitro opazili, da je Janša tokrat za svoje politične obračune ob manku argumentov resda pripel oktobrsko fotografijo, vendar iz leta 2009, ko sta se v 13. krogu prve lige pomerila Olimpija in Maribor. Takšno izkrivljanje resnice je v času aktualne vlade simptomatično in zgolj zastranitev od jedra problema, to je nezadovoljstva državljanov z aktualno oblastjo. Premier je kasneje objavil sporočilo z istim besedilom in novimi fotografijami, na katerih pa je vidno predvsem ukrepanje policije.

Janšo je očitno poleg protivladnih protestov zbodel nastop Jankovića, ki je prejšnji teden v oddaji 24ur zvečer spregovoril o nedavnih protestih, ki so se v prestolnici sprevrgli v izgrede. »To, kar se je zgodilo, je velika tragedija. Dejstvo je, da je kriv Janez Janša in njegov način vladanja. Ljudje so zelo živčni, nesrečni, protestirajo z dneva v dan,« je bil kritičen do aktualne oblasti. Janković je sicer poudaril, da ne nasprotuje protestom, obsoja pa nasilje in uničevanje mestne lastnine. Prepričan je, da parlament ne more več delovati, če se bodo taki protesti ponavljali. Zavzema se za predčasne volitve.

O balancah, skirojih in mikrofonih

Aktualni dogodek je zgolj del trenda manipuliranja in laganja politikov največje koalicijske stranke. To fotografijo je recimo v zvezi z aktualnimi protesti vsaj dvakrat na twitterju uporabil generalni direktor policije Anton Olaj. Kot kaže je Olaj sporno fotografijo uporabil celo pred Janšo, in sicer v torek, dan pred protesti. Poleg tega se je glede demonstracij zavajajoče odzvala tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert. »Organi odkrivanja, pregona ter ostali pristojni … da se ne boste preveč vrteli v krogu. Slika povsem nazorno prikazuje soorganizatorko in organizatorja shodov z mikrofonom v roki. S svojimi neprijavljenimi shodi, konstantno kršijo zakone Torej, kdaj bo zakon veljal tudi za uličarje?!« je zapisala.

V poskusu obračuna s petkovimi protestniki je namreč pripela prav tako staro fotografijo, na kateri v poletni opravi vidimo prvo ime kolesarjev Jašo Jenulla in predsednico Sindikata Mladi plus Teo Jarc. Ob tem, ko je skušala petkove mirne proteste izenačiti z nedavnim nasiljem na tako imenovanih sredinih protestnih, pa je povrh vsega pomešala še krmilo skiroja in mikrofon. Ko so jo na zamenjavo balance in mikrofona opozorili prijazni tviteraši, pa jim je vrnila s fotografijami Jenulla s pravim mikrofonom.

In zmagoslavno pripisala: »Ker imate nekateri hude težave z mikrofonom in Jenullom, kar je le dodatni dokaz, da je pohajkovanje po Lj organizirano in organizator dobro znan! Da se ne boste več trudili s primitivnimi komentarji, ki pa verjamem, da so vam nadvse blizu in povšeči!« Poslanka je mislila, da je glavni problem njenega zapisa neobstoječi mikrofon, ne pa jalovi poskus diskreditacije protivladnih protestov.