Pred državnozborsko preiskovalno komisijo, ki ugotavlja politično vmešavanje v delo policije, so včeraj prvič javno spregovorili nekateri vodstveni policijski kadri, ki so za aktualno oblast postali moteči. Policisti namreč za nastopanje v javnosti potrebujejo dovoljenje vodstva, kar pa ne velja za sodelovanje v parlamentarnih preiskavah. V teh so dolžni sodelovati. Tako je dokazano nezakonito razrešeni nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Muženič, ki ga vodstvo policije kljub sodbi upravnega sodišča ne želi vrniti na čelo NPU, pojasnil, kako mu je nekdanji generalni direktor policije Anton Travner ponujal različne službe v konzularnih predstavništvih, če odstopi sam. Pred tem se Travner za delo NPU in Muženičevo vodenje sploh ni zanimal, nato pa mu je naenkrat predočil, da z njim ne more sodelovati.

Muženiča je pri Travnerjevi ponudbi zmotilo že to, da se je nanašala na službe, ki so v domeni zunanjega ministrstva in ne policije, odstopne izjave pa ni želel podpisati. Čez čas ga je Travner razrešil brez krivdnih razlogov in se pri tem, kot je ugotovilo upravno sodišče, skliceval na zakonska določila, ki za direktorja NPU sploh ne veljajo. Vodstvo policije je njegovo zamenjavo izpeljalo ekspresno. Muženič je moral v nekaj urah izprazniti pisarno, njegov naslednik Igor Lamberger pa ga je pri primopredaji spraševal po nekakšnem črnem fondu (denarja), kar je Muženiča tako presenetilo, da je mislil, da se Lamberger šali.

Navodila, kako ravnati ob hišni preiskavi?

Pred komisijo je stopil tudi Uroš Lepoša, ki je vodenje NPU za krajši čas prevzel za Lambergerjem in pred aktualno vršilko dolžnosti direktorice NPU Petro Grah Lazar. Pojasnil je, da je po nastopu funkcije ocenil, da NPU dobro deluje, so se pa v tistem času začeli vrstiti nadzori nad delom NPU, ki so po njegovih besedah hromili delo preiskovalcev. Nadzore sta odrejala notranji minister Aleš Hojs in vodstvo policije.

Lepoša je potrdil naše neuradne informacije, o katerih smo poročali lani poleti, in sicer da je direktor uprave kriminalistične policije Vojko Urbas od njega zahteval seznam vseh zadev, ki jih NPU preiskuje, in v kateri fazi so te preiskave, vendar je Lepoša Urbasa zavrnil, saj da je Urbas presegel svoje pristojnosti. Lepoša se prav tako ni strinjal s kazenskimi premestitvami motečih kadrov, še posebej, ker mu je tedanji šef policistov Andrej Jurič zagotovil, da bo dolgoletni pomočnik direktorja NPU David Antolovič ostal na svoji funkciji. Jurič je svojo besedo brez pojasnila požrl, Lepoša pa je kmalu sam zaprosil, da naj ga premestijo.

Nadzori nad NPU so se začeli vrstiti po hišni preiskavi pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, ki se je znašel v preiskavi zaradi sumov nezakonitosti pri nabavi zaščitne in zdravstvene opreme. Spomnimo, da se je zaradi hišnih preiskav moral od vodenja policije nemudoma posloviti Anton Travner, za krajši čas pa je tedaj »odstopil« tudi Aleš Hojs. Vodja omenjene preiskave Igor Kekec je še eden izmed tistih, ki je postal moteč in se je moral zato preseliti na policijsko akademijo v Tacen. Kekec je včeraj pojasnil, da se mu je prvič v karieri zgodilo, da so mediji (Nova24TV) dan pred hišno preiskavo pri Počivalšku poročali o nameri preiskovalcev. Po neuradnih informacijah naj bi preiskovalci pri Počivalšku našli celo list z navodili, kako naj ravna ob hišni preiskavi, česar pa Kekec včeraj ni mogel potrditi (niti zanikati), saj preiskava še ni zaključena.

Kekca so nato premestili v Tacen, na njegovo mesto pa je iz Celja na NPU prišel kriminalist Mitja Nerat, ki ga z osumljenim Počivalškom povezuje njegova nekdanja sodelavka (celjska kriminalistka), ki je že nekaj časa ena izmed Počivalškovih svetovalk. Po naših neuradnih informacijah gre za članico Počivalškovega kabineta Katarino Bovha.

Vodja NPU vedela za preiskavo pri Snežiču

Kekec je bil za aktualno oblast še dodatno moteč, saj je vodil tudi preiskavo Janševega prijatelja in neformalnega davčnega svetovalca Roka Snežiča. Tudi slednji se je hišni preiskavi uspešno izognil, kar je vrglo sum predvsem na Petro Grah Lazar, ki je Snežičeva stara znanka. Kekec je pojasnil, da je tožilstvo, ki je usmerjalo preiskavo, predlagalo, da se Grah-Lazarjeva v celoti izloči iz preiskave, kar je slednja tudi storila. Kljub temu pa je po Kekčevih besedah za hišno preiskavo vedela. Zaradi logističnih priprav in aktivacije večjega števila preiskovalcev in kriminalistov je Kekec direktorici NPU moral povedati, da se obeta hišna preiskava, o podrobnostih pa ni smel govoriti. Zato je lahko logično sklepala, za katero preiskavo gre, saj je bila izločena zgolj iz ene preiskave. Petra Grah Lazar je v preteklosti že zanikala, da je Snežiča opozorila na hišno preiskavo.

O nenavadnem dogajanju na NPU je spregovoril tudi David Antolovič, ki je povedal, da mu je Petra Grah Lazar, ko je prevzela vodenje NPU, omejila dostop do informacij o nadzorih nad NPU, ne ona ne Lamberger pa ga nista seznanjala o vsebini rednih tedenskih sestankov z generalnim direktorjem policije in Urbasom. Na koncu je tudi on končal v Tacnu, kjer vodi »kazensko« delovno skupino, ki se ukvarja z zaostanki s področja gospodarskega kriminala policijske uprave Ljubljana.

Skupina ima nalogo, da v šestih mesecih zaključi 60 primerov, kar je po mnenju Kekca, ki je prav tako pristal v tej skupini, realno nemogoče pričakovati. Po naših neuradnih informacijah naj bi vodstvo policije prav v teh dneh odredilo nadzor nad delom omenjene skupine, kar nekateri v policiji razumejo kot dodaten pritisk na omenjeno »kazensko« skupino.