»Z največjim veseljem prenašam svojo strast do naravoslovja na otroke. Prav to je tisto, zaradi česar je nastal Innobox,« pravi molekularna in celična biologinja, ki je pri svojih enajstih letih sanjala, da bo postala astronomka. A pozneje jo je bolj zanimalo, kako deluje človeško telo. Navdušila se je za genetiko in študij biologije, saj so bile njene sanje delati v laboratoriju. Diplomirala je na Oddelku za eksperimentalno onkologijo Onkološkega inštituta v Ljubljani, študij pa nadaljevala v Angliji, kjer se je ukvarjala z genetiko in razvijanjem cepiv. Ko je svoje delo predstavljala na nekem simpoziju, je odkrila svojo žilico – predstaviti zelo zapletene stvari na zelo enostaven način. S kolegi je začela v univerzitetnih laboratorijih pripravljati poskuse za otroke, nad katerimi so bili ti izjemno navdušeni. Takrat se ji je porodila ideja, da po koncu študija ustanovi podjetje, s katerim bo promovirala znanost.

Kljub mamljivim ponudbam za doktorski študij se je vrnila domov, na Inštitut Jožefa Stefana, kjer je po hudem zdravstvenem zapletu sklenila, da je čas za umiritev in uresničitev ideje. Leta 2016 je ustanovila Zavod Vseuk, ki je danes vključen v Primorski tehnološki park, s katerim bi otroke prek poskusov navduševala nad naravoslovjem. Na šoli v Kobaridu sta s prijateljico pripravili prvi krožek mali radovednež za otroke od 7. do 12. leta in odziv je bil izjemen. »Še pomembnejše je bilo odkritje, da so s pomočjo krožka otroci ne samo spoznali tehnike odkrivanja, ampak dejansko spoznali, kaj jih zanima, odkrili so svoj talent!« pripoveduje Teja. Njen krožek je na primorskem in ljubljanskem območju obiskovalo več kot 400 otrok, a zgodila se je pandemija in vse aktivnosti so bile prekinjene, otroci pa so vse to izjemno pogrešali. »Razmišljali smo, kako bi naredili nekaj, s čimer bi bili na daljavo v stiku z otroki,« Teja opisuje nastanek Innoboxa.

Ta v škatli ponuja poučne eksperimente za radovedne otroke, s katerimi na igriv način razvijajo znanje naravoslovja. Izdelek je plod znanja ekipe znanstvenikov in naravoslovcev s pedagoškimi izkušnjami z magistrico znanosti na čelu. Otrokom omogoča, da odkrijejo svoj talent in interese ter se podajo v prečudoviti svet naravoslovja na njim razumljiv način. Innobox vključuje videonavodila v slovenščini, zato lahko otroci izvajajo poskuse samostojno, medtem ko jih starši opazujejo. Dokazano je, da poskusi pri otrocih spodbujajo izkustveno učenje in uporabo načinov razmišljanja z namenom aktivnega sodelovanja pri reševanju problemov. Innobox, ki je namenjen otrokom, starejšim od 8 let, poleg tega pomaga razvijati fino motoriko, kritično razmišljanje ter spodbuja potrpežljivost.

Ekskluzivno v trgovinah Interspar sta trenutno na voljo dva različna kompleta oziroma inovativna zabojčka: s Čudežno stekleničko vstopijo v svet kemije, s Keramičnim obeskom pa v svet poskusov s kemijskimi molekulami. Kmalu se jima bo na policah pridružil še tretji zabojček – Risalni robotek, ki otroke popelje v svet elektroinženirstva. (zt)