Kot je v današnji izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec, Hojsu očitajo odgovornost za ustvarjanje izrednih razmer v državi. »S svojim delovanjem tako vlada kot ministrstvo za notranje zadeve aktivno spodbujata nemire v državi in ustvarjata klimo, ki postaja vse bolj nevzdržna,« je navedel.

Ob tem Hojsu očitajo še politizacijo in militarizacijo policije ter vprašljivo povečanje represije nad protestniki, je dejal poslanec. Osnutek interpelacije Hojsa bremeni tudi odgovornosti za protiustavno omejevanje človekovih pravic z nepravilnim izvajanjem 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije. Opozarjajo tudi, da velika verjetnost hujših kršitev javnega reda ne more biti zadosten razlog za tako široko omejevanje človekovih pravic na delu ozemlja Slovenije.

Prav tako mu v Levici očitajo, da ne nosi zgolj objektivne odgovornosti za policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, ampak da je tudi subjektivno vplival na takšno policijsko taktiko. Prepričani so, da zahteve po povečani represiji prihajajo iz državnega vrha, konkretno s strani predsednika vlade in predsednika SDS Janeza Janše ter s strani podpredsednika SDS Hojsa. Kot je še dejal Vatovec, mu očitajo tudi zaničevalen odnos do policije.

V Levici v osnutku interpelacije, ki ga je pridobila STA, izpostavljajo tudi problem vladanja z odloki, ki je po njihovih navedbah nedemokratičen, saj s tem izvršilna oblast poskuša prevzeti tudi naloge zakonodajne veje oblasti, hkrati pa z njimi v družbi ustvarja kaos.

Na vprašanje, ali računajo, da imajo realne možnosti za uspeh interpelacije, je Vatovec dejal, da ne bo špekuliral. Dodal pa je, da se nadeja tega, da bi morda uspeli prepričati katero od opozicijskih poslanskih skupin, ki sicer podpira vlado, a »nima pretiranih simpatij« do Hojsa.

To bo sicer deveta interpelacija v tem mandatu. Na obravnavo v DZ trenutno čakata interpelaciji zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec ter ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča.

Kljub temu, da je bilo iz izjave predstavnikov LMŠ, SD in SAB razbrati nekaj kritik na račun Levice zaradi po njihovi oceni prezgodnje napovedi vložitve interpelacije, so v omenjenih strankah pripravljeni sodelovati pri njeni pripravi in jo tudi podpreti.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je ob tem dejal, da namen interpelacij predvsem priti do predčasnih volitev. Pri tem ne gre samo za posamezno ime, ampak za glasovanje o podpori vlade, prvi preizkus tega pa bo po njegovih besedah obravnava interpelacij zoper Kustečevo in Dikaučiča. Povedal je še, da se v opoziciji pogovarjajo tudi o možnosti ustavne obtožbe, ki pa še ne prinese predčasnih volitev, in tudi o interpelaciji vlade.

»Če želimo glasovati o interpelaciji vlade, moramo vložiti protikandidata za mandatarja. To bi bilo smiselno samo, če bi koalicija KUL imela nedvoumno 46 glasov in če bi se našla oseba, ki bi bila neke vrsta slamnati mandatar, ki bi po izvolitvi zelo jasno povedal, da ne bo sestavil vlade in potem gremo na volitve,« je dejal.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je napovedal, da se bo četverica strank tudi v nadaljevanju odzvala na vse nepravilnosti, ki jih bodo ministri storili do konca mandata. »Ta trenutek drugega orodja, kot da vlagamo interpelacije, nimamo, kljub temu, da se nekaterim zdijo nepotrebne, če želimo demokratičnost v tej državi obdržati,« je dejal v izjavi za medije. Glede možnosti uspeha interpelacije je Han izpostavil SNS, DeSUS in poslanca manjšin, ki »se bosta težko ves čas izgovarjala, da sta neopredeljena, in zato ker bosta nekaj dobila za svojo manjšino, podpirata vse druge stvari, ki bodo nas pahnile v težave«.

Po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper menijo, da je prav minister Hojs tisti, ki si »absolutno zasluži interpelacijo«. »Pripravljeno interpelacijo bomo preučili, pogledali, če bi še kaj dodali, in potem pri njej tudi aktivno sodelovali. V razmerah, ko imaš viseči parlament in imaš takšnega ministra, ki dela poteze, ki marsikoga zmotijo, ne samo nas v opoziciji, je seveda vredno poskusiti, če bo ta interpelacija uspela,« je dejala v izjavi za medije.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa so za STA pojasnili, da s samo vsebino interpelacije niso seznanjeni, bodo pa med drugim o njej govorili na sredinem sestanku poslanske skupine. Prav tako o napovedani interpelaciji še niso govorili v DeSUS, so pojasnili po seji sveta stranke.

V koalicijskih strankah SDS, NSi in SMC napovedane interpelacije za zdaj niso komentirali. Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) pa je prepričan, da gre za »politične pritiske na ministra Hojsa in na vlado Janeza Janše, ki pa nimajo nobene realne osnove«. »Državo je treba ščititi in delovati v njeno korist,« je še dejal.

Hojs je v današnji izjavi za medije dejal, da ni seznanjen z vsebino interpelacije, zato očitkov za zdaj ne bo komentiral. Ob vprašanju ali je razmerje moči v parlamentu takšno, da ga bodo ohranili na ministrskem mestu, pa je Hojs povedal, da zdaj ni pomemben on, ampak Slovenija. Hojs je ob tem še dejal, da se razmerje moči v parlamentu po njegovem mnenju kaže v sprejemanju dobrih oz. ustreznih zakonskih predlogov, kakšno je »razmerje ob konkretni interpelaciji, pa bomo videli«.

Eno interpelacijo je Hojs v tem mandatu že prestal. Junija lani so jo vložili LMŠ, SD, Levica in SAB s prvopodpisanim poslancem SD Matjažem Nemcem. Na glasovanju konec septembra lani jo je podprlo 38 poslancev, 43 jih je glasovalo proti. Za uspeh interpelacije je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov.