Potniki so obtičali na letališčih od vzhodne do zahodne obale ZDA, nekaterim pa so odpovedali že šest ali več poletov domov. Večina se je znašla tako, da je šla na pot z drugimi družbami.

Težave so se začele, potem ko je sindikat pilotov družbe na zveznem sodišču v petek zahteval blokado ukaza o cepljenju vseh zaposlenih proti covidu-19. Piloti uradno niso proti cepljenju, jih pa skrbi vprašanje bolniškega dopusta, če bodo imeli negativno reakcijo na cepivo.

Piloti sicer trdijo, da je za trenutne motnje oz. odpovedi letov krivo vodstvo družbe, ki ni posodobilo tehnologije za izdelavo urnikov letenja za posadke. Sistem naj bi bil preobremenjen, potem ko je prišlo do prvih odpovedi letov, pa so si težave sledile kot domine.

Pomanjkanje tudi kabinskega osebja

Problem naj bi bilo tudi pomanjkanje kabinskega osebja, saj naj bi družba po povečanju prometa zaradi umiritve pandemije covida-19 začela prepočasi vračati ljudi na delo.

Zvezna uprava za letalski promet (FAA) je zavrnila izgovor na težave s kontrolo poletov in sporočila, da imajo nekatere družbe težave zaradi posadk. Tiskovna predstavnica Sothwesta Brandy King je zagotovila, da ni nobenih dokazov, da so motnje posledica kakršnegakoli protesta zaposlenih proti cepljenju.

Southwest se je sicer že čez poletje ukvarjal z zamudami in odpovedmi poletov. Avgusta je sporočil, da bo septembra zmanjšal število poletov za 27 na dan, kar je odstotek vseh njegovih poletov, in za 162 poletov na dan od oktobra do 5. novembra.