Opozicijska konservativno-liberalna koalicija Skupaj je zmagala na čeških parlamentarnih volitvah, ki so potekale v petek in soboto. Glavni poraženec je aktualni premier in milijarder Andrej Babiš, ki so mu predvolilne ankete napovedovale zmago, zdaj pa v spodnjem domu parlamenta niti nima več zaveznikov, da bi sestavil vladno večino in ostal na oblasti. Volilna udeležba je bila 65,4-odstotna, za 4,5 odstotka višja kot leta 2017.

Popoln potop socialdemokratov

Zmagovita koalicija Skupaj je dobila 27,8 odstotka glasov in 71 od 200 sedežev v spodnjem domu. Babiševa stranka Ano je druga s 27,1 odstotka, a vseeno z enim poslancem več (72). Levosredinska opozicijska zveza Piratov in Županov je dobila 15,6 odstotka glasov in in 37 sedežev. Skrajno desna stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD) pa je dobila 9,6 odstotka glasov in 20 sedežev.

To so tudi vse stranke, ki so prišle v parlament. Ne socialdemokrati, ki so še leta 2010 in 2013 na volitvah zmagali, ne komunisti namreč niso dosegli 5-odstotnega volilnega praga. Na obe stranki se je doslej opirala Babiševa vlada. Za sedanjega premierja so volitve poraz tudi zato, ker se je slabo odrezala SDP, s katero je menda nameraval sestaviti prihodnjo vlado in ki je med drugim napovedovala referendum o izstopu iz EU.

Zeman v intenzivni negi

»Sprememba je tu, mi smo sprememba,« je v soboto zvečer navdušenim pripadnikom koalicije Skupaj dejal njen voditelj, 57-letni profesor politologije Petr Fiala. »Takoj bomo začeli pogajanja z zavezništvom Piratov in Županov.« Obe povezavi imata za glavni cilj odstavitev Babiša.

Slednji je poraz očitno doživel tudi ali predvsem zaradi razkritij njegovega poslovanja z nepremičninami preko davčnih oaz, o čemer so mediji na podlagi tako imenovanih Pandorinih dokumentov poročali prav v volilnem tednu. Babiš je v soboto sicer priznal poraz in zmagovalcem čestital, dodal pa, da je pripravljen voditi pogovore o sestavi vlade, če mu bo to nalogo zaupal predsednik države Miloš Zeman.

Zeman je pred volitvami res napovedoval, da bo mandat za sestavo vlade podelil posamezni stranki, ki bo dobila največ glasov, ne koaliciji. Dejal je celo, da je oblikovanje predvolilnih koalicij prevara. Torej bi mandat moral dobiti Babiš, ki je Zemanov zaveznik, in potem poskušati o sodelovanju prepričati koalicijo Skupaj, kot je dejal, nikakor pa ne Piratov. Sestavljanje vlade bi po napovedih lahko trajalo tudi nekaj mesecev.

Fiala je bil zelo jasen, da z Babišem ne bodo sodelovali. In če je Zeman danes dopoldne v svoji rezidenci še sprejel Babiša, so ga kmalu zatem odpeljali v bolnišnico. Sedeminsedemdesetletni predsednik je že dlje časa hudo bolan, zdaj pa se zdravi na intenzivni negi; javnosti diagnoza ni znana. Če bi bil Zeman opravilno nesposoben, bo opravljanje nalog prevzel predsednik spodnjega doma parlamenta, to pa je Radek Vondraček iz Babiševe stranke Ano.

Zeman je že leta 2013, kmalu za tem, ko je postal prvi neposredno izvoljeni predsednik Češke, za premierja samovoljno postavil svojega prijatelja Jirija Rusnoka, ki ni imel podpore med poslanci, a se je na oblasti obdržal sedem mesecev. V letih 2017–2018 pa je pustil Babiša vladati, čeprav ta več mesecev ni imel za seboj večine poslancev.