Reševanja problema se lotevajo na različne načine – plastično embalažo nadomeščajo z embalažo iz okolju prijaznih materialov, predvsem pa se trudijo ponuditi širok nabor izdelkov, ki embalaže sploh ne potrebuje.

70 % prodanega sadja in zelenjave je nepakiranega

Kar 70 % vsega sadja in zelenjave, ki ga prodajo v Sparu, je nepakiranega. Da bi zmanjšali količino plastičnih vrečk, v katerih običajno stehtamo pridelke, ki nam jih daje zemlja, so v Sparu poskrbeli tako, da so v ponudbo dodali mrežaste vrečke za sadje in zelenjavo. Vrečke, ki so nastale z reciklažo plastenk, so trpežne in se enostavno perejo, kar pomeni, da nam bo en paket vrečk služil izjemno dolgo. Pri pakiranem sadju in zelenjavi pri trgovcu posebno pozornost namenjajo temu, da je čim večji delež pakiranih izdelkov dostopen v embalaži, ki je razgradljiva in okolju bolj prijazna.

Eden od najboljših načinov za zmanjšanje odpadne plastike pa je nakupovanje z lastno embalažo. Poleg tega, da lahko na Sparovem oddelku sadja in zelenjave uporabite svoje vrečke za večkratno uporabo, je obiskovalcem trgovine INTERSPAR v Cityparku na voljo tudi rinfuza. Spar v rinfuzi ponuja več kot 45 različnih živil – od oreščkov in suhega sadja, zdaj pa so svojo ponudbo razširili tudi na riž, testenine, stročnice, muesli in različne kaše.

Biorazgradljiva embalaža za sadje in zelenjavo

Sparova blagovna znamka SPAR Natur*pur uporablja le biorazgradljivo embalažo. Agrumi so pakirani v mrežico iz celuloznih vlaken, ki se razgradijo na kompostu, medtem ko je zaščitna folija, v kateri so pakirani nekateri izdelki, izdelana iz koruznih storžev.

V Sparu sodelujemo z dobavitelji, ki jim je okolju prijazno pakiranje pomembno

“Ker si želimo, da bi bila naša ponudba karseda okolju prijazna, sodelujemo z dobavitelji, ki imajo do okolja podoben odnos,” pravijo v Sparu. Na Sparovih policah lahko tako med drugim najdemo sveža zelišča in Žive solate, ki jih dobavitelj Panorganix ponuja v razgradljivi embalaži, jagode Purissima, ki jih dobavlja Kmetijska zadruga Agraria Koper, pa so pakirane v plastiko, pridobljeno iz oceanskih odpadkov.