A ponarejanje statistike je izzvalo že Churchilla, da je rekel: »Verjamem samo tisti statistiki, ki sem jo sam ponaredil.« Slovenija ima do sedaj dve znani smrtni žrtvi janssena; ker nas je okroglo dva milijona, od tega milijon žensk, bi se gornje razmerje 2:1000.000 ujemalo. Toda tu manjkata dve predpostavki: prvič, to cepivo je prejelo 120.000 oseb, torej 60.000 žensk, kar pomeni ena smrtna žrtev na 30.000 cepljenih; drugič, manj kot polovica žensk je v izpostavljeni starostni skupini 19–40 let, pri kateri je Belgija po smrti 37-letne slovenske državljanke takoj zaustavila cepljenje z janssenom.

Kdor ob teh številkah še govori o »koristi, ki je večja od škode«, je nesramen cinik. Dve smrti preveč je statistika, dve konkretni osebi, iztrgani iz življenja, pa nas grabita za srce. Tiste, ki imamo vsaj kanec empatije.

Na delu pa je strokovnjaščina, kakršno Brecht v svoji Turandot imenuje »die Weißwäscher« (obrezmadeževalci oblasti). Vladni sklep, da cepljenje z janssenom velja od trenutka, ko je bila igla potegnjena iz ramena, prijazno grajajo kot »napako«. Kaj pravite, zakaj mi pri tem prihaja na misel Napoleonov izrek ob enem od političnih umorov: »To je bilo več kot zločin, bila je napaka«? Kako boste imenovali tiste, ki imajo tak odnos do smrti?

Božidar Debenjak, Ljubljana