Italija je vedno odlična izbira za krajši oddih, morda le za podaljšan konec tedna. Že vožnja z avtom (ki ga lahko tudi najamete) v smeri Toskane je prava paša za oči. Seveda če sedite na sovoznikovem sedežu, saj je treba upoštevati italijanski temperament voznikov. Računati moramo še na nekoliko dražji bencin in cestnine (od Trsta do Firenc je treba odšteti okoli 50 evrov).

Terase, prekrite z vinogradi, oljčnimi nasadi in vrtovi

A dogajanje na večinoma dobro vzdrževanih cestah odtehta pogled na slikovita srednjeveška mesteca na gričih, prav tako je zanimiva obalna cesta. Če vam med odkrivanjem italijanske Toskane ostane še kak dan, vam svetujemo pot do Ligurske obale in obisk niza Cinque Terre, ki ga sestavlja pet slikovitih vasi, ki so kot biseri na ogrlici nanizane ob ostre klife italijanske riviere. Od Ljubljane so oddaljene dobrih 600 kilometrov. Idealen čas za izlete v te kraje je prav jesen, ko se konča glavna turistična sezona in je zato manj gneče. Izhodišče za obisk petih vasi ob morju je lahko La Spezia, dosti lepša pa sta Levanto in Lucca. Slednji izberite, če se boste v tem delu Italije zadržali dalj.

Cinque Terre, ki je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine, je zagotovo eden najbolj očarljivih in fotogeničnih krajev s pisanimi hišami, plažami s črnim peskom in spokojnimi potmi med terasami, prekritimi z vinogradi, oljkami in vrtovi. Prav zaradi vse te barvitosti je to priljubljen cilj za ljubitelje fotografij in vplivnike na družbenih omrežjih. Pa vendar naj vas obdelane slike ne zavedejo, saj boste morda prav na račun njih potihoma pričakovali preveč.

Z barko ali veliko cenejšim vlakom

Do narodnega parka, ki ga sestavlja pet podobnih pa vendar na svoj način posebnih vasi, sta iz La Spezie na voljo dve možnosti: barka po precej zasoljeni ceni ali veliko cenejši vlak. Ideja, da se v Cinque Terre odpeljete z avtom, je po oceni tistih, ki so to pot opravili, zaradi vseh ovinkov in številnih višinskih razlik milo rečeno nora. Zato lahko avto pustite v garaži pod železniško postajo v La Spezii (1,50 EUR/uro). Za celodnevno vožnjo z vlakom, ki vozijo precej na pogosto in so točni, pa boste odšteli 16 evrov na osebo. To pomeni, da se lahko med vasmi vozite ves dan, število voženj je namreč neomejeno. Vlaki so sodobno opremljeni, klimatizirani. Prav tako imajo poseben prostor namenjen kolesarjem. In teh, verjemite, niti v poletnih mesecih ni malo.

Vsaka od petih vasi, ki skupaj tvorijo Cinque Terre, je pravzaprav zgodba zase. Povezujejo jih pešpoti, ki so različno dolge in zahtevne. Med najlepšimi je zagotovo tista od Vernazze do Corniglie. Med vsemi vasmi in po okolici je speljana čudovita pešpot med terasami, delno po tudi dobro zavarovanem klifu. Najdaljša pot, ki so jo Italijani poimenovali Sentiero Azzuro – modra pot, je dolga približno enajst kilometrov. Celotna pot od Monterossa al Mare do Riomaggioreja pa naj bi trajala približno pet ur. Med turisti je morda zaradi dolžine najbolj priljubljena Via dell’Amore ali pot ljubezni. Gre za 25 minut dolgo sprehajalno pot med vasema Riomaggiore in Manarola. Vendar je med dežjem in po njem zaradi varnosti pogosto zaprta.

Premagovanje višinskih metrov

Najsevernejša, največja in tudi najpogosteje obiskana vas je Monterosso al Mare, ki je tudi edina z lahko dostopno dolgo peščeno plažo. Morda je prav zato še posebno priljubljena med mladimi obiskovalci. Z najočarljivejšim osrednjim delom se lahko pohvali vas Vernazza, središče namreč skoraj v celoti zaobjema morje. Južno od Vernazze na vrhu pečin leži Corniglia – vas, ki je zaradi svoje visoke lege nekoliko težje dostopna, a zato nič manj zanimiva in živahna. Ni kaj, pripravite se na vseh 370 stopnic, ki vas popeljejo na vrh vasi. Tudi sicer ne bo odveč, da si za obisk omislite udobne čevlje, saj boste praktično v vsakem kraju hočeš ali nočeš prisiljeni prehoditi kakšen dodaten višinski meter. A verjemite – že zaradi razgleda se vsaka kaplja znoja splača. Nekoliko nižje od Corniglie se odpira Manarola, ki jo številni opisujejo kot najbolj romantično vasico in ki je z zadnjo postojanko Riomaggiore povezana s potjo zaljubljencev (Via dell’Amore). Svoj šarm dajejo vasem tudi majhne gostilnice in butične trgovine. Čeprav so cene v gostilnah rade pretirano zasoljene, je pestra ponudba »hrane za s sabo«. In čeprav je hrana odlična povsod, nas je najbolj prepričala pica za s sabo v Riomaggioreju, ki jo je, po pričevanju mnogih, najbolje pojesti na skalah ob morju.