Kaj menite, kakšen procent kibernetskih vdorov je posledica človeške napake? 15 %, morda 30 %? Po nekaterih raziskavah naj bi bila človeška napaka vzrok v kar 95 %! Iz tega velja sklepati, da smo ljudje še vedno najšibkejši člen informacijske varnosti. Enako pa lahko s pravim znanjem postanemo tudi najmočnejša obramba pred kibernetskimi napadi! Toda na kakšen način bi lahko obrnili trend in povečali informacijsko varnost ter tako preprečili vdore? Na SI-CERT verjamejo, da je odgovor izobraževanje.

GLAVNA TARČA NAPADALCEV SO MALA PODJETJA

Z razmahom digitalizacije se je povečalo tudi število kibernetskih napadov. Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT v zadnjih letih opažajo izrazit trend naraščanja kibernetskih napadov z jasnim ciljem finančne koristi. Priljubljena tarča napadalcev so predvsem mala in srednje velika podjetja, ki predstavljajo že skoraj 50 % vseh žrtev, pri čemer jih mora v 6 mesecih po hujšem napadu kar 60 % zapreti svoja vrata! Glavni razlog za takšno statistiko je predvsem slaba ozaveščenost o pomenu informacijske varnosti. Med mnogimi malimi in srednje velikimi podjetje velja prepričanje, da so zaradi svoje velikosti nezanimiva za napadalce in tako varna pred kibernetskimi napadi. Posledično je zelo malo vlaganja v izobraževanje zaposlenih o informacijski varnosti, kar se odraža v pomanjkanju znanja in veščin, s katerimi bi se zaposleni lažje zaščitili pred vdori.

BREZPLAČNO IZOBRAŽEVANJE ZAPOSLENIH

V nasprotju s prepričanjem mnogih, nameščen antivirus in vklopljen požarni zid še zdaleč ne rešita vseh težav. Kar 95 % uspešnih napadov je posledica človeške napake! V večini primerov namreč ne gre za tehnično zahtevne kibernetske napade temveč preproste trike, ki temeljijo na družbenem inženiringu. Na SI-CERT zato poudarjajo, da bi lahko veliko število vdorov preprečili zelo preprosto - z izobraževanjem. Ker se zavedajo, da v manjših podjetjih primanjkuje časa in denarja za izobraževanje zaposlenih, so zasnovali brezplačni spletni tečaj o informacijski varnosti »Varni v pisarni«. V njem uporabnikom skozi video vsebine prikažejo najpogostejše nevarnosti, ki prežijo na zaposlene v podjetjih, skupaj s konkretnimi nasveti za zaščito. Tečaj je prosto dostopen na www.varnivpisarni.si, osnovno usposabljanje pa vam bo vzelo zgolj 30 minut.