Podjetje REM postavlja slovensko gradbeništvo na mednarodni radar – dvajset let razvoja lastnega modela ga uvršča v vrh evropskih proizvajalcev modularne gradnje. Dinamična rast je REM vodila na oder gazel že leta 2007 in ponovno leta 2008. Ko se je uspešno izvil iz globalne krize, je postal še srebrna gazela 2016. S tržnimi uspehi in širitvijo proizvodnih prostorov je podjetje leta 2019 doseglo rekordno prodajo skoraj 34 milijonov evrov. Z nihajem v lanskem koronskem letu prihodki letos ponovno rastejo. Pod rezultate in dodano vrednost, ki kljub tradicionalni dejavnosti, kot je gradbeništvo, presega povprečje slovenskega gospodarstva, se podpisuje 210 sodelavcev.

V prvi vrsti skrb za zaposlene

Direktor podjetja REM Igor Kastelic, ki je prevzel priznanje, se je ob tej priložnosti zahvalil svojim sodelavcem oziroma ekipi. »Brez dobrih sodelavcev v podjetju ne gre, v prvi vrsti moramo poskrbeti za motivacijo in skrbeti za zaposlene predvsem v teh kriznih obdobjih, ki jih vsak dan beležimo. Verjamem in zaupam v partnerstvo tudi zato, ker sami predvsem z razvojnimi projekti sodelujemo v različnih projektih.« To je prava pot razvoja podjetij v slovenskem gospodarstvu, da si lahko utiramo pot predvsem na Zahod, kar je tudi za naše podjetje, ki dosega več kot 70 odstotkov izvoza, ključno, je nadaljeval direktor trebanjskega podjetja in spomnil, da je bilo priznanje gazela za REM v času svetovne krize odskočna deska in začetek razvoja. »V tistih časih smo prepoznavnost, ki smo jo s tem pridobili, zelo potrebovali,« je dodal.

Vsako podjetje ima vzpone in padce, so v pogovoru s članico metodološke komisije Tamaro Žarn Šetinc, Gea College, pritrdili direktorji nominiranih podjetij. Solis Timber, ki je lesnopredelovalno podjetje z zelo dobro organizirano izvozno mrežo, je vzpon doživelo v letih 2018 in 2019 z modernizacijo proizvodnje, vstopom na nove trge, razvojem novih produktov in zaposlovanjem dobrih kadrov, je poudarila direktorica Kaja Zoran in nadaljevala, da je »prava ekipa, s katero lahko premagujemo valove ekonomskih nihanj in rastemo tudi v prihodnje, ključ do uspeha«. Podjetje zaradi premišljenega poslovanja večjih padcev ni doživelo. Na zaposlene stavijo tudi v podjetju TEM Čatež, kjer so strokovnjaki za stikala in vtičnice. Po besedah direktorja Andreja Bajuka se z motiviranimi sodelavci da premagovati ovire, vložek vanje pa v nasprotju s stroji in hišami vedno prinese zanesljive in dolgoročne rezultate. Podjetje je zraslo z avtomatiziranimi linijami in s paradno linijo modulnih izdelkov ter je pripravljeno na morebitne ovire v prihodnosti. Da je padec priložnost za vzpon, dokazuje podjetje REM, za katerega je bila svetovna kriza leta 2008 zaradi navezanosti na enega kupca grenka preizkušnja. Po najtežjih letih so leta 2016 dosegli rekord v prometu, je izpostavil direktor Igor Kastelic, začeli so razvojne projekte in letos končali 20-milijonsko investicijo.

Posebna pozornost inovacijski kulturi

Dolenjsko-posavska etapa letošnjega Tour de Gazela je potekala prav na dvajsetletnico prvega dogodka v zgodovini projekta Gazela. Na Otočcu je bila namreč septembra 2001 razglašena prva gazela v Sloveniji. Kot je dejal Tomaž Kordiš, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, je gospodarstvu obeh pokrajin v dvajsetletnem obdobju skupna rast na področju raziskav, razvoja in inovacij. Slednjim posvečajo še posebno pozornost, saj so inovacije in inovacijsko kulturo prepoznali kot ključna dejavnika uspešnosti podjetij. »Stalnica gospodarstva naše regije so tudi avtomatizacija, robotizacija, digitalizacija procesov in gradnja novih proizvodno-logističnih zmogljivosti. Smo regija z najvišjo dodano vrednostjo v Sloveniji, ki je v letu 2020 znašala dobrih 63.000 evrov na zaposlenega, smo pa tudi edina regija v Sloveniji, ki od leta 2007 ustvarja čisti dobiček. Še vedno pa Dolenjska in Bela krajina zaostajata na področju ključne prometne infrastrukture.« Da posavsko gospodarstvo kljubuje konkurenci na globalnem trgu pa tudi covidu, je izpostavil Darko Gorišek, direktor Posavske gospodarske zbornice. »Izgubili smo skoraj dvesto delovnih mest, vendar so vsi drugi kazalci bistveno boljši. Lahko se pohvalimo, da dodana vrednost strmo raste že tretje leto zapored, prav tako dobiček. Napovedi za letošnje leto so zelo obetavne in kar nekaj kazalcev iz leta 2019 bomo pomembno presegli ter dosegli najboljše rezultate v samostojni Sloveniji.«

Dnevnik že od leta 2016 svoje dogodke in delovanje povezuje s šolami in mladimi – da odličnost podjetij in gazel sreča odličnost podjetnih talentov, jutrišnjih gazel. Meje podjetnosti premika tudi Gimnazija Novo mesto, s katere prihajata dijaka Val Vidmar in Nik Stanojević. Zdaj tretješolca sta si zamislila pametno napravo visus – see with me, ki s pomočjo pametnih algoritmov in 3D-tehnologije pomaga slepim pri orientaciji v okolju, saj zaznava robove, ovire, pločnike, avtomobile… Kot sta povedala, sta začela tehnološki pripomoček snovati novembra lani, sodelovanje na tekmovanju podjetniških idej mladih Popri, kjer sta osvojila prvo mesto v državi, pa je bila njuna prva stopnička v svet podjetništva. Svoj uspeh sta potrdila z zmago na evropskem tekmovanju Eusair Popri youth in srebrnim priznanjem na Genius Olympiad, junija letos pa sta prejela tudi priznanje inženirska iskra, ki ga podeljuje pobuda Inženirke in inženirji bomo. V sodelovanju s slepimi in slabovidnimi posamezniki in s finančno pomočjo podjetij podjetna dijaka svojo napravo še izpopolnjujeta.

Uspešno skozi izzive na poslovni poti

Brez podpornikov, ki mu že vrsto let stojijo ob strani, projekt Gazela ne bi mogel teči trajnostno, je v nagovoru navzočim dejal predsednik organizacijskega odbora Miha Vrbinc, ki je spomnil, da letos poteka jubilejni dvajseti izbor slovenske gazele. Največji med njimi je s sloganom Vse bo v redu Zavarovalnica Triglav, katere podpora se ne meri v letih, temveč z desetletjem. Kot je izpostavil David Toporš, direktor območne enote Novo mesto, vse je v redu oziroma vse bo v redu rečemo nekomu, ki potrebuje našo spodbudo ali podporo na svoji poti. »Skupaj z našimi zavarovanci uspešno premagujemo vse izzive, ki jih srečujejo na svoji poslovni poti, in obvladujemo tveganja. Spremljamo jih na vseh svetovnih trgih in skupaj iščemo rešitve za izzive našega časa. Glede na današnji dogodek sem prepričan, da bo vse v redu, saj so z nami inovativna podjetja, ki iščejo vedno nove rešitve, razvijajo nove produkte in storitve ter tako ustvarjajo novo vrednost.«