Slovenska nogometna reprezentanca je obkljukala dva od petih treningov, preden se bo jutri z mariborskega letališča s posebnim letalom odpravila proti Malti. V majhni otoški državi v Sredozemskem morju jo čaka najpomembnejši izziv v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, saj le zmaga ohranja upanje, da se jeseni lahko zgodi preboj na drugo mesto v skupini H. »Verjamemo, da smo lahko uspešni. V zaključku kvalifikacij na štirih tekmah potrebujemo štiri zmage. Gremo do konca,« sporoča Sandi Lovrić, z dvema goloma najboljši slovenski strelec v boju za Katar 2022.

Bijol: Vse bomo naredili za zmago

Malte v nogometu nihče več ne podcenjuje, saj gre za organizirano reprezentanco, ki je septembra v Stožicah zelo namučila Slovenijo. Če varovanci Matjaža Keka iz Vallette ne odnesejo treh točk, bo ponedeljkov dvoboj z Rusijo v Mariboru izgubil tekmovalni pridih. »Malta bo zagotovo še bolj agresivna in motivirana, kot je bila v Ljubljani. Čaka nas zahtevna tekma, ki jo moramo dobiti. Naredili bomo vse za zmago,« pravi Jaka Bijol, ki se je iz vezista prelevil v osrednjega branilca. Tudi Kek ga je minuli mesec postavil ob bok Mihi Mevlji in ga preizkusil namesto Mihe Blažiča. »Na tem položaju se počutim zelo dobro in upam, da je to prepoznal tudi selektor. Vsekakor pa nisem pozabil igrati vezista,« je dodal Bijol.

Slovenski nogometaši bodo v oktobrskem paketu dveh tekem tudi popravljali vtis po visokem porazu v Splitu, ki je v javnosti sprožil val ostrih kritik. Hrvaška je na Poljudu raztrgala Slovenijo in sedanji generaciji prizadejala najbolj boleč poraz. Do kakšnih spoznanj je prišla garderoba? »Prevzeti moramo odgovornost in dobro analizirati, kaj na igrišču ni delovalo in kaj je treba izboljšati. Z ekipnim duhom moramo odgovoriti na naslednji tekmi. Zdaj imamo tudi nekoliko več časa za treninge in verjamem, da bomo to dobro izkoristili,« je dejal Lovrić, sin hrvaških staršev, ki pravi, da je zelo ponosen, ker igra za slovensko reprezentanco. »Te odločitve ne bi nikdar spremenil. Hvaležen sem za priložnost, ki mi je bila zaupana, in na vsaki tekmi poskušam dati vse od sebe,« je pristavil.

Poglavje o Hrvaški je zaprto

Jaka Bijol meni, da na gostovanju v Dalmaciji pomanjkanje borbenosti ni bilo največja težava reprezentance. »Borba pride takrat, ko dobro stojiš na igrišču in se dobro počutiš. V primerjavi s Hrvaško smo bili dosti slabši. Nasprotnik nas je tako nadigral, da smo ostali brez moči. To poglavje moramo zapreti in se ozreti naprej. Oktobrski tekmi sta ključnega pomena in potrudili se bomo, da obakrat zmagamo,« napoveduje 22-letni Korošec, ki na klubski ravni redno nastopa za CSKA iz Moskve.

Igrišče bo razkrilo, kako je na reprezentanco vplivala zamenjava okolja. Na Brdu pri Kranju je v teh dneh zelo živahno ob obisku politične delegacije iz vse Evrope, vrnitev v Kidričevo pa izbrani vrsti zagotavlja več miru za pripravo in iskrene pogovore. Zanimivo bo opazovati, kako se bo moštvo odzvalo na ponedeljkovem preizkusu z Rusijo v Ljudskem vrtu, kjer šest let ni bilo reprezentančne tekme. »Prav veselim se že igranja v Ljudskem vrtu. Odkar sem v reprezentanci, še nisem igral v Mariboru. Upamo, da bo stadion poln naših navijačev. V zadnjih dneh dobivam tudi veliko prošenj za vstopnice,« je pristavil Bijol.