Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja, v katerem je zaigral tudi pokojni Peter Musevski, je svetovno premiero doživel maja na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu.

Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in povežeta za vse življenje.

Möderndorfer je pred premiero filma povedal, da s filmom ustvarjajo »atmosfero med ljudmi, nekakšnega skupnega duha, skupno emocijo, ki nadgradi naše delo. Šele film pred dvorano gledalcev, ki se posvečeno in zbrano prepuščajo podobam, lahko nekaj premakne tudi v svetu, v katerem živimo...«

V filmu poleg Musevskega v glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Producentka filma je Eva Rohrman, direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak.

Koproducenti so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević iz Srbije ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska iz Severne Makedonije. Sofinancerji filma so SFC, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

Slovenska premiera bo na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu

Film bo imel slovensko premiero na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, še ta mesec ga bodo prikazali tudi na Mostarskem filmskem festivalu - festivalu filmskih igralcev in na mednarodnem filmskem festivalu v Sao Paulu v Braziliji. Film bo januarja 2022 začel pot po slovenskih kinematografih, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Na festivalu v Aleksandriji, ki je potekal od 25. septembra do 2. oktobra, so posebno nagrado žirije namenili kratkemu filmu Zbogom, Vesna režiserke Sare Kern. V glavnih vlogah sta nastopili Pauline Aleynik in Emily Milledge. Sara Kern je ob režiji poskrbela tudi za scenarij, direktorica fotografije je Alex Cardy, montažerka je Hayley Miro Browne, oblikovalec zvoka Julij Zornik, kostumografinja Ashton Langdon, scenografinja Eleanora Steiner.

Protagonistka filma je 10-letna Ema, ki mora po smrti mame v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta. Film je bil premierno predstavljen na lanskoletnem festivalu v Sarajevu, nedavno so ga prikazali na filmskem festivalu Balkan Panorama v turškem Izmirju. Na lanskem 23. Festivalu slovenskega filma je prejel vesno za najbolj izvirno AV delo.

Producent je Rok Biček, avstralski koproducenti pa Gal Greenspan, Sharlene George, Jim M. Wright in Michael Ciccone. Film je nastal v produkciji Cvinger film, Sweetshop & Green, Truce Films. Sofinancerja filma sta SFC in Screen Australia, so še sporočili iz SFC.