Z omenjenim določilom v »odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja ali testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2« je vlada na zavajajoč način sprožila odločanje za manj učinkovito in manj varno cepivo. Za cepivo janssen pred tem odlokom ni bilo posebnega zanimanja zaradi zapletov, zlasti pri mlajših ženskah, zaradi katerih so ga v številnih državah omejili na starejše osebe ali celo opustili. Toda ne pri nas. Če dvajsetletna Katja ne bi bila zavedena, bi se morda odločila za drugo cepivo. Ali je pred cepljenjem prejela ustrezno pojasnilo o njegovi varnosti in učinkovitosti (pojasnilna dolžnost)?

Poleg tega je slovenska vlada s podelitvijo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT tisočim cepljenih vzbudila lažen občutek, da so varni in se lahko vedejo bolj sproščeno, s čimer jih je izpostavila veliki nevarnosti okužbe ali okuževanja drugih, saj jim ni več treba opravljati hitrega testa za dokazovanje neokuženosti. Z dodatnimi napovedanimi nakupi tega cepiva bi izpostavila enakemu tveganju še novih sto tisoč ali več ljudi.

Trdimo, da odlok predstavlja naklepno zavajanje in omogoča izdajanje strokovno neutemeljenih potrdil o cepljenosti z možnimi hudimi posledicami zaradi izpostavljanja velikega števila ljudi visokemu tveganju. Zato apeliramo na državni zbor, da obravnava omenjeni ukrep in da poslanci, če pritrjujejo našim ugotovitvam, sprožijo predlog o glasovanju o nezaupnici vladi.

Obenem pozivamo Komisijo RS za medicinsko etiko in Zdravniško zbornico Slovenije, naj v okviru svojih pooblastil in dolžnosti raziščeta sodelovanje posvetovalne skupine za cepljenje in njene predsednice dr. Bojane Beović pri nastajanju in sprejemu spornega odloka. Tudi če se skupina z njim ni strinjala, je to ne opravičuje: od njega bi se morala javno ograditi in ljudem pojasniti njegovo nestrokovno in zavajajočo vsebino.

Ko gre za življenje in zdravje ljudi, naj zdravnike vodijo poklicna etika in splošna moralna načela. Če jih že močno pogrešamo pri politikih, lahko njihova odsotnost pri zdravnikih, sploh v času epidemije, predstavlja dodatno katastrofo. Zato pričakujemo, da se bodo na vsebino zgrešenega odloka množično odzvali in ga zavrnili.

Dr. Božidar Flajšman, dr. Spomenka Hribar, dr. Dušan Keber, dr. Vlado Miheljak, Vinko Möderndorfer, dr. Boris A. Novak, dr. Božo Repe, dr. Rudi Rizman, dr. Mitja Sardoč, dr. Božidar Slapšak, dr. Svetlana Slapšak, dr. Darko Štrajn, dr. Niko Toš, dr. Boris Vezjak